Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

Mor una infermera de 27 anys després de vacunar-se: «Una reacció al·lèrgica severa»

De moment no s'ha arribat a confirmar que la seva defunció hagi estat directament derivat de la vacuna

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
La vacuna d'AstraZeneca torna a generar polèmica després de la defunció d'una sanitària de 27 anys | Salut

Des de la setmana passada la vacuna contra el coronavirus d’AstraZeneca ha generat molta polèmica després que es detectessin diversos casos de trombosis en persones que s'havien administrat almenys una dosi d'aquesta en els dies o setmanes previs.

La veritat és que es tracta d'una vacuna que ja des que es va aprovar ha generat els seus conflictes, i és que el fet que els països decidissin administrar-la només per sota d'una certa edat va fer pensar a molts que podria tractar-se perquè d'una vacuna més perillosa, perquè es va creure popularment que el problema podia ser que generava pitjors efectes secundaris. Es va confirmar que no era així, sinó que el motiu per a no administrar-se a majors de 55 o 65 anys, segons el país, és que no s'hauria pogut demostrar la seva eficàcia en persones majors d'aquesta edat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Mor una infermera a Geòrgia després d'administrar-se la vacuna

Després d'això, va aparèixer el problema de les trombosis. Segons les últimes dades, més de 30 persones havien tingut casos de trombes després d'haver-se administrat la vacuna esmentada, encara que cal tenir en compte que quan es va donar aquesta dada ja s'havia vacunat amb ella a un total d'uns cinc milions de persones a tot el món.

Des de llavors s'ha estat investigant els casos i, després de provar-se que la vacuna és segura, segons fonts oficials, els països que havien suspès la vacunació ja han anunciat que la reprendran. No obstant això, no deixen de sorgir nous casos que fan pensar que aquesta tornada a la vacunació no serà fàcil, i és que ara ha saltat la notícia que una jove infermera de 27 anys ha mort després d'haver-se posat la vacuna d’AstraZeneca a Geòrgia.

En aquest cas particular, a més, s'ha dit que segons els primers indicis la mort de la jove sí que podria tractar-se d'un fet derivat de la vacuna: «Podem afirmar, de manera preliminar, que l'ocorregut és el resultat d'una reacció al·lèrgica severa a la vacunació, però pròximament els experts emetran el seu veredicte oficial», ha dit l'immunòleg Bidzina Kulumbegov.

Pel que sembla, amb aquesta noia tot va ser molt ràpid. Es va vacunar aquest dimecres i, després d'això, només un dia després el seu estat de salut va empitjorar moltíssim i va caure en coma, després de sofrir un xoc anafilàctic. Així va romandre un dia sencer. No obstant això, els metges no van poder fer res per salvar la seva vida i ha acabat morint aquest mateix divendres. De moment no s'ha arribat a confirmar que la seva defunció hagi estat directament derivat de la vacuna.

S'investiga una mort a Espanya després de posar-se la vacuna

Aquest mateix divendres es publicava també una notícia que deia que a Espanya s'està ara mateix investigant la defunció d'una dona de 40 anys després d'haver-se administrat una setmana abans la vacuna d’AstraZeneca. En aquest cas, s'està investigant després que el metge que la va tractar no signés el seu certificat de defunció per no apreciar una causa evident de la defunció. Quan això succeeix, el procediment sempre és iniciar una recerca sobre la defunció.

De moment, segons s'ha informat de manera oficial, no s'ha trobat cap evidència que la mort de la dona de 40 anys hagi pogut ser causada per l'administració de la vacuna, tot i que sí que és cert que encara no s'ha pogut conèixer el motiu de la defunció. Caldrà esperar, doncs, als resultats finals de l'autòpsia, que seran els que determinin si té alguna relació o no amb la vacunació.