YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'OMS insisteix que la vacuna d’AstraZeneca té «un enorme potencial» contra la Covid

L'organisme assegura que el vaccí pot «reduir les morts arreu del món»

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus
L'OMS insisteix que la vacuna d'AstraZeneca no provoca trombosi ni altres efectes adversos greu | Cedida

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat aquest divendres que la informació disponible fa descartar que la vacuna d'AstraZeneca causi un «increment general» de problemes de coagulació que portin a patir trombosi. Un dia després que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) insistís que el vaccí és «segur i eficaç» després que una vintena d'estats de la Unió Europea n'haguessin aturat el subministrament per la detecció d'alguns casos de trombosi, els científics de l'OMS asseguren que els casos detectats en persones vacunades estan «en la línia de les xifres esperades» perquè són fets «comuns». «Les taxes observades són inferiors a les esperades» en població general, diu l'informe de l'OMS.

Pel que fa als casos «escassos» de trombosi del si venós cerebral, també detectats a Europa, l'OMS nega que tinguin cap relació amb la vacuna «en aquest moment». «L'EMA ha analitzat 18 casos en un total de més de 20 milions de vacunats», apunta.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així, els científics de l'OMS conclouen, com en el cas també de l'EMA, que la vacuna d'AstraZeneca «continua tenint més efectes positius que riscos» i que «té un potencial enorme per evitar les infeccions i reduir les morts arreu del món». Amb tot, l'OMS insta les autoritats dels estats a supervisar els possibles efectes secundaris de totes les vacunes i a informar els professionals sanitaris de possibles símptomes per la vacunació.

Espanya eliminarà el topall de 55 anys per la vacuna d’AstraZeneca

Per la seva banda, la incògnita sobre la defunció d’una professora a Marbella que en un principi va relacionar-se amb la vacuna d’AstraZeneca ha quedat resolta. Així, es conclou que les dosis de la vacuna no van tenir cap efecte directe en la seva mort. En concret, els primers exàmens indiquen que la dona tindria una predisposició a patir un accident cerebrovascular i que hauria patit un aneurisma, el trencament d'un vas sanguini al cervell. En els estudis preliminars, però, no s'han detectat indicis de trombosi, tot i que encara falten alguns exàmens. 

Així, totes les proves indiquen que la vacuna d’AstraZeneca no suposa un perill més gran que altres vacunes, ja que els efectes secundaris són molt similars i en cap cas pot provocar la mort o altres patologies greus. De fet, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha donat per fet que entre aquest divendres i el cap de setmana s’eliminarà el topall de 55 anys per a aquesta vacuna. Tot i això, Espanya va seguir el camí d’altres països europeus i va aturar el procés de vacunació d’AstraZeneca, que es reprendrà el pròxim dimecres. Així, Argimon també ha assegurat que es vacunarà a menys gent a la Setmana Santa perquè els sanitaris necessiten descansar.


Comentaris

envia el comentari