YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

«Espanya no tornarà a la normalitat que tenia abans»: les coses que no recuperarem

Fernando Simón ha afirmat que, com a epidemiòleg, espera «no tornar a la mateixa normalitat d'abans»

Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa
Fernando Simón admet que el país no tornarà a la normalitat que es tenia abans de la pandèmia | Europa Press

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’ Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha valorat aquest dijous 18 de març que com a expert en epidemiologia creu amb franquesa «que no tornarem a la mateixa normalitat d'abans» i ha posat sobre la taula que hem d'acostumar-nos a mantenir alguns hàbits adquirits durant la pandèmia que seran òptims per a mantenir la salut a nivell global.

Simón ha contestat d'aquesta forma a la pregunta sobre si els espanyols tornarem o no a la normalitat prèvia a l'inici de la pandèmia i si podrem viure sense mascaretes en la nostra rutina diària d'aquí a un temps no gaire llunyà. El director del CCAES considera que «no és una qüestió de prohibició, sinó d'aprendre hàbits, d'aprendre formes de comportament en una societat global», ha afirmat Simón en la tarda del dijous.

«Espero que d'aquesta pandèmia aprenguem alguna cosa»

«Jo com a epidemiòleg espero que no tornem a la mateixa normalitat d'abans», ha expressat, posant en valor que en èpoques de pandèmies, sempre han sortit nous comportaments favorables al nostre benestar i salut: «En un moment donat es va deixar de compartir el plat del qual menjaven tots, en un altre moment es va deixar de beure del mateix got, en un altre es va aprendre a tapar-se la boca quan un tossia», advertia Simón davant els periodistes congregats ahir a Moncloa.

Al seu torn, un dels portaveus de Sanitat ha raonat que «així i tot, espero que d'aquesta pandèmia aprenguem també alguna cosa, aprenguem que una persona amb símptomes d'una malaltia respiratòria ha d'anar amb compte, ha de quedar-se a casa i no ha d'anar a infectar a uns altres», ha sentenciat.

Per resoldre el tema, Simón considera que «tornarem a una situació molt normal sent positiu que hàgim après alguna cosa que no sigui exactament igual que la situació que coneixíem». Per al director del CCAES, quan obtinguem la immunitat de grup «tindrem un progrés molt ràpid i hi haurà una situació molt més semblant a la qual teníem prèviament», ha finalitzat la seva reflexió.

Signes preocupants en l'evolució de la pandèmia

Fernando Simón va comparèixer aquest dijous en roda de premsa, al costat de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas. Simón va lamentar que avui dia hi hagi «signes una mica preocupants» en l'evolució de la pandèmia a Espanya, després del creixement de casos en cinc comunitats. Així mateix, l'expert i epidemiòleg ha assenyalat que la situació actual sobre la Covid al nostre país «està pràcticament estancada i amb un petit increment de l'ocupació hospitalària en algunes comunitats autònomes», ha valorat amb sinceritat.

«Hem arribat a una vall en la qual gairebé no descendim. Tenim alguns signes una mica preocupants en algunes CCAA que es podrien estendre a altres territoris. Set podrien continuar mantenint un descens lleu en els pròxims dies; cinc aparentment començarien a pujar molt a poc a poc, amb increments marginals; i set estan estables, on és difícil valorar si hi ha més opcions que pugin o baixin», s'ha lamentat Fernando Simón.

«Si veiem l'evolució d'altres països europeus hem de preocupar-nos»

Finalment, Simón ha posat la mirada en altres països europeus, on la preocupació és encara major que a Espanya: «Si veiem l'evolució d'altres països europeus, hem de preocupar-nos i mantenir la tensió que estem demanant. Països com França, Itàlia i Alemanya estan tenint increments importants en el nombre de casos. L'ideal seria mantenir aquest període de vall per a poder vacunar a la població amb tranquil·litat», ha conclòs la seva exposició.


Comentaris

envia el comentari