«El nostre objectiu és assegurar la sostenibilitat, la suficiència i l'equitat del sistema de pensions, amb canvis que responen estrictament a les recomanacions fetes pel Pacte de Toledo». Així va presentar ahir el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, la reforma de les pensions del govern davant el Senat.
Va ser una oportunitat més per a conèixer les intencions del govern amb les pensions. El ministre va presentar un calendari en dues fases i les mesures que s'inclouran en la reforma, unes mesures que fan preveure una congelació de les pensions a la pràctica.
Escrivá va fer èmfasi en una idea: «Els pensionistes no perdran poder adquisitiu, nego que hi hagi d'haver una retallada de les pensions». Però una anàlisi detallada de les mesures deixa clar que encara que pugin les pensions, mai podran fer-ho per sobre de l'índex de preus. És a dir, que el poder adquisitiu dels pensionistes no pujarà.
El govern ha aprovat una nova fórmula per a revaloritzar les pensions a l'IPC, és a dir, que les prestacions es calcularan cada any en funció dels preus. Això implica que els pensionistes mai perdran poder adquisitiu, però també que mai es podran elevar per sobre de la pujada de preus. Conclusió: encara que pugin les pensions, els pensionistes mai podran augmentar el seu poder adquisitiu.
Amb el nou sistema, les pensions es calcularan cada any segons la inflació mitjana del mes de desembre. Si els preus han baixat, com va succeir l'any 2020, les pensions no baixaran, però tampoc augmentaran, i la diferència entre totes dues xifres es compensarà en els tres anys següents amb una pujada moderada. La inflació mitjana l'any 2020 va ser del -0,3%, així que aquestes tres dècimes es prestaran durant els tres anys següents.
Penalització de la prejubilació
L'objectiu del govern és augmentar les pensions al mateix nivell que la pujada anual dels preus, de manera que quan un treballador es jubili no perdi capacitat adquisitiva. L'acumulació de diversos anys amb els preus en negatiu arran de l'última crisi, va fer que el govern de Mariano Rajoy adoptés un nou sistema. Aquest garantia un mínim del 0,25% en la nòmina dels pensionistes, i per tant, l'augment del seu poder adquisitiu, que ja no serà possible amb la nova reforma.
Però a més, la reforma de les pensions que prepara el govern de Pedro Sánchez preveu penalitzar la jubilació anticipada i elevar els anys de cotització per a calcular la prestació. Es tracta de mesures que contribuiran a una congelació de les pensions.
? VIDEO | El ministro @joseluisescriva asegura en el @Congreso_Es que en lo que se está trabajando es en lograr mejoras genuinas de la equidad del sistema de #pensiones, como acaba de ocurrir con la prestación que reduce la brecha de género ⤵️ ? pic.twitter.com/72ku9Ybwbs
— Ministerio Inclusión Seguridad Social Migraciones (@inclusiongob) March 17, 2021
Amb la intenció d'acostar l'edat mitjana a l'edat real de jubilació, el ministeri de Seguretat Social preveu penalitzar la jubilació anticipada i incentivar amb bonificacions el retard de la jubilació. La intenció és que en la gran majoria dels casos, per cada any de menys treballat es redueixi un 8% en la nòmina de les pensions. Això ja es troba en l'actual norma, però en la majoria dels casos no s'aplica. El govern vol així endurir les condicions per a la prejubilació.
Una reforma en dues fases
El pla Escrivá contempla una reforma en dues fases. La primera fase podria ser aprovada després de l'estiu, i inclou el nou mecanisme de revaloració de les pensions i l'enduriment de la prejubilació. La mesura per a augmentar les pensions al mateix nivell que els preus està molt avançada, i ara es vol posar l'accelerador en la negociació amb els agents socials sobre la prejubilació.
La segona fase de la reforma es podria allargar fins al segon semestre de 2022, però si les negociacions s'embussen podria arribar fins i tot fins a 2023. I és que en aquesta segona part s'hauran de prendre les decisions més polèmiques, com la revisió de les carreres de cotització i la base de càlcul de les pensions.
El govern vol introduir un mecanisme d'equitat intergeneracional que substitueix el factor de sostenibilitat, i adequar la base màxima de cotització per a ajustar-la a la pensió màxima. Aquestes mesures, que generen controvèrsia, s'ajornaran fins a 2022.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]