El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions

El Govern obrirà dilluns la nova línia d'ajuts per a locals d'oci i parcs infantils

Les sol·licituds s'hauran de presentar de manera telemàtica, i els beneficiaris rebran entre 5.000 i 15.000 euros

El Govern de la Generalitat, a través del departament d'Empresa i Coneixement, ha anunciat que el pròxim 29 de març, a partir de les nou del matí, obrirà el tràmit per a sol·licitar els ajuts directes de la nova línia de compensacions que l'Executiu català destinarà als locals d'oci nocturn i als parcs infantils tancats a conseqüència de les restriccions per la Covid-19. 

Nova línia d'ajuts a locals d'oci nocturn i parcs infantils

Aquestes noves subvencions de la Generalitat de Catalunya es podran demanar fins al pròxim dijous, 1 d'abril, a les 14.00 hores, a través del Canal Empresa, i consistirà en ajuts d'entre 5.000 i 15.000 euros, en funció del nombre de treballadors de cada empresa sol·licitant.

Aquesta línia de compensacions disposa d'un total de 5,47 milions d'euros, i s'afegeix a la ja existent de quinze milions, que el Govern va obrir el passat mes de novembre per als mateixos sectors, i va arribar a un total de 800 establiments d'arreu de Catalunya. 

Entre 5.000 i 15.000 euros de subvenció

Tal com es pot consultar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), els que podran beneficiar-se d'aquesta nova línia d'ajuts són perfils molt variats: autònoms, microempreses i també pimes dedicades al sector de l'oci, com podrien ser els bars musicals, les discoteques, les sales de ball, les sales de festa amb espectacles i concerts d'infància o joventut, i karaokes. Alhora, també va destinada als parcs infantils que es van veure afectats pel tancament decretat pel Procicat, per aturar l'expansió de la Covid-19. 

Les ajudes seran de 5.000 euros per als negocis d'oci nocturn amb menys de deu treballadors, i de màxim 15.000 euros per a aquells que tinguin una plantilla de deu o més empleats. Pel que fa als parcs infantils, podran optar a un pagament de 6.000 euros, si compleixen els requisits de la convocatòria. 

Totes les sol·licituds s'hauran de fer de manera telemàtica a través del Canal Empresa, però hi ha un detall a tenir en compte. Aquelles persones que ja van ser beneficiàries de la primera línia de subvencions rebran el segon pagament de forma totalment automàtica, sense necessitat de presentar una nova petició. 

Rebaixen dues dècimes la caiguda del PIB a Espanya el 2020

L'economia espanyola va retrocedir el 2020 un 10,8% per culpa de la pandèmia, segons l'Institut Nacional d'Estadística, que rebaixa en dues dècimes la caiguda estimada a finals de gener. Pel que fa al quart trimestre, va registrar una variació del 0% davant les estimacions que apuntaven a un creixement del 0,4% i 17,1 punts inferior a la registrada al tercer trimestre.

En termes interanuals, es va registrar un descens del -8,9% davant el -8,6% del tercer trimestre, dues dècimes més que la xifra avançada el 29 de gener. La contribució de la demanda interna al creixement interanual del PIB va ser de -6,2 punts, cinc dècimes més que el tercer trimestre,, i la de la demanda externa de -2,7 punts, vuit dècimes menys.

Pel que fa al nombre d'hipoteques sobre habitatges a Catalunya ha caigut un 16% interanual al gener, segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En total, en el primer mes de l'any es van signar 4.690 hipoteques, un 8,2% més respecte al mes anterior.

El capital prestat per a la constitució de les hipoteques va ser de 758,3 milions d'euros, un 6,8% menys en comparació amb el mateix mes de l'any passat, però un 10% superior respecte a desembre de 2020. A l'Estat, el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges ha estat de 27.518, un 31,6% interanual menys. Per la seva banda, l'import mitjà ha estat de 129.003 euros, un augment del 13,5%.