A falta de menys de dos mesos per a les eleccions autonòmiques, les dades de la pandèmia tornen a pujar i tots els experts assenyalen la tercera onada, malgrat no tenir la certesa de la seva contundència, de la seva durada i del moment en què es produirà un nou pic de contagis. En les darreres hores, les autoritats sanitàries, tant del govern espanyol com del català, ja han posat en dubte el pla de reobertura de Nadal. L'aixecament parcial de restriccions en les dates assenyalades de les festes sembla que no serà possible, un extrem que caldrà confirmar en els propers dies.
No és, però, l'únic esdeveniment proper que està en dubte. El Govern de Catalunya posa la mirada més enllà i la situa en el 14 de febrer, la data en què s'ha d'escollir el Parlament de Catalunya de la tretzena legislatura democràtica. Una jornada electoral que s'organitzarà de manera molt diferent a les anteriors a causa de les restriccions per la pandèmia, amb protocols molt estrictes que s'han fet arribar ja a tots els ajuntaments de Catalunya. Però les darreres dades de la pandèmia també situen els comicis en el dubte: es podran celebrar el 14 de febrer?
El mes de maig, 'pla B' electoral del Govern
Ens trobem en el compte enrere de la legislatura: el proper dimarts, 22 de desembre, quedarà dissolt el Parlament de Catalunya i es convocaran automàticament les eleccions per al 14 de febrer. Només ho podria impedir un acord previ entre les forces independentistes per investir un nou president de la Generalitat, cosa tan elevadament improbable que està descartada: no hi ha ni hi ha hagut, fins ara, converses al respecte. Així doncs, un cop convocats els comicis, només quedaria una via per al seu ajornament, la mateixa que van fer servir Íñigo Urkullu i Alberto Núñez Feijóo quan van endarrerir les eleccions basques i gallegues del 5 d'abril al 12 de juliol.
Un decret que posteriorment hauria de rubricar la Junta Electoral permetria que, davant d'una situació sanitària extremadament complicada, Catalunya no votés el 14 de febrer. La data alternativa, segons publica 'Voz Pópuli' aquest dimecres, seria al mes de maig. L'operació no seria senzilla perquè caldria comptar d'entrada amb un consens entre l'arc parlamentari català que de moment no es dona: mentre JxCat estaria obert a l'ajornament, ERC es va acostant a aquesta tesi però l'oposició encara és reàcia a parlar d'endarrerir els comicis.
Ara bé, el factor clau probablement no serà el polític, sinó el sanitari. Fa setmanes s'havia plantejat que l'ajornament electoral es produiria només si la taxa de propagació de la pandèmia era superior a 1. Aquest dimecres, a Catalunya, se situa ja en el llindar de l'1,22. Les properes hores i dies seran claus per determinar el futur electoral al país.