IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Plans que podria aprovar el govern per sortir al carrer: De l'exercici a les botigues

La Xunta demanarà al Govern que les mesures bàsiques de la desescalada tinguin en compte els establiments amb permís d'obertura mitjançant zones i subzones

Imatge d'un carrer de al centre de Barcelona buida pel confinament de l'coronavirus
Volen que es tingui en compte la diferència d'afectació a la zona rural i la urbana | Catalunya Diari

El president autonòmic de Galícia,Alberto Núñez Feijóo (PP), proposarà al govern central un seguit de peticions per a la població gallega durant la primera fasede desescalada, segons 'El Español'.

Les peticions de la Xunta al govern

Entre elles, destaca que els permeti sortir a fer exercici —córrer, bicicleta, surf o caminar— i l'obertura de botigues amb limitacions d'aforament. A més, el citat mitjà afegeix que també demanarà que es puguin vendre productes agrícoles en mercats a l'aire lliure i la reobertura de concessionaris i tallers.

La Xunta demanarà al govern que les mesures bàsiques de la desescalada tinguin en compte els establiments amb permís d'obertura mitjançant zones i subzones. A més, també han anunciat que volen que es tingui en compte la diferenciació entre àmbit rural i urbà,l'edat de la població —menys de 19 anys, de 19 a 65 anys i més de 65 anys—. També volen incloure distincions entre les diferents característiques demogràfiques dels entorns afectats, la mobilitat i l'estudi epidemiològic.

Per la seva banda, la Xunta ha anunciat que repartirà, de manera gratuïta, un paquet de tres màscares adreçat als ciutadans la situació dels quals sigui de màxima vulnerabilitat. Així, tenen en compte als pensionistes amb un ingrés inferior als 18.000 euros anuals i als desocupats sense ingressos.

Aquest diumenge el president del Govern mantindrà contacte a distància amb el president Feijóo i altres presidents autonòmics. En aquesta comunicació, el líder del PP de Galícia demanarà informació detallada de com es durà a terme la desescalada i sota quines condicions s'anirà reactivant l'economia.

Les altres comunitats també es reuniran amb el govern

Durant la jornada d'aquest divendres, es van reunir els disset presidents autonòmics amb el Ministeri de Sanitat, liderat per Salvador Illa, per començar a ajustar les mesures per a la desescalada asimètrica que vol efectuar el govern de Pedro Sánchez. De la mateixa manera, els altres presidents autonòmics també demanaran més detalls sobre les mesures que es s'adoptaran en cada territori.

Cal recordar que, depenent de l'afectació d'una comunitat respecte a una altra, les mesures que es duran a terme en una comunitat poc afectada no seran les mateixes que les que es prenguin en la primera fase de desconfinament a Madrid o Catalunya, les dues autonomies més danyades pel coronavirus.

Salvador Illa ha manifestat, després de la reunió de Consell de Ministres, que serà el govern central el que controli i dirigeixi la desescalada que esperen dur a terme. Ha recordat que en qualsevol moment en què es percebi un repunt de contagis o morts que pugui posar en perill a la població, es tornaran a prendre mesures perquè la ciutadania estigui segura.


Comentaris

envia el comentari