IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El govern exclou finalment als nens de 14 anys dels passejos en fase de desconfinament

Només els menors de 0 a 13 anys podran sortir com estava previst

Un nen circulant en bicicleta
Els de 14 anys o més grans podran sortir a realitzar les tasques permeses que poden desenvolupar els adults | Pixabay

El govern ha decidit finalment que siguin els menors d'edat de 0 a 13 anys els que puguin gaudir des d'aquest diumenge d'un passeig diari al dia d'una hora de duració i en un radi d'un quilòmetre de casa seva, acompanyats d'un adult, que podrà sortir amb fins a tres nens. Així, el que especifica l'ordre del Ministeri de Sanitat que regula aquesta mesura. 

Fonts governamentals també han confirmat a Europa Press que finalment s'ha establert que siguin els menors de 14 anys els que puguin beneficiar-se d'aquests passejos acompanyats per un adult, fet en el qual no entren els nens i nenes de 14 anys. 

Menors amb més autonomia que poden realitzar tasques com els adults

Precisament, la pròrroga del decret de l'estat d'alarma, que també publica aquest dissabte el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) especifica que s'ha entès «raonable» establir el llindar d'edat dels menors de 14 anys perquè a partir dels 14 anys el grau d'autonomia del menor li permet prescindir de l'acompanyament d'un adult en aquests desplaçaments. 

Per això, la mesura d'acompanyament als pares al supermercat, banc o la farmàcia que recull la pròrroga del decret i també entra en vigor demà, queda igualment circumscrita als menors de 14 anys, entenent que els de 14 anys en endavant poden realitzar aquestes tasques permeses sense l'acompanyament d'un adult.

Confusió amb el tram d'edat durant la setmana

Aquesta decisió suposa un canvi de criteri respecte al qual es va aclarir el passat dimecres pel mateix Ministeri de Sanitat, que assenyalava que la mesura d'alleugeriment del confinament per a nens i nenes incloïa també als de 14 anys, és a dir, que afectava a la franja d'edat de 0 a 14 anys

Va ser el passat dissabte 18 d'abril quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar un alleugeriment del confinament dels nens i va assenyalar llavors que, encara que la franja d'edat hagués de ser acordada, en un principi la de referència eren els 12 anys, fent al·lusió a la Llei de Salut Pública. 

Després de les crítiques que va suscitar aquesta mesura, el ministre de sanitat, Salvador Illa, va comparèixer passades les 20.30 hores d'aquest mateix dimarts per anunciar que el govern rectificava i permetria «als menors de 14 anys» fer un passeig. L'endemà, fonts del ministeri de sanitat aclarien a Europa Press que la mesura inclourien també als infants de 14 anys. 

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Aquest mateix dimecres, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón també va incloure als nens de 14 anys al parlar de la mesura. «En principi, la decisió que està ara sobre la taula fins als 14 anys és raonable», va precisar en roda de premsa. 

Un dia després, aquest dijous 23 d'abril, van comparèixer el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, per a explicar les condicions en les quals podrien donar-se passejos. En aquest cas, Illa es va referir als «menors de 14 anys» mentre que Iglesias va parlar de «menors fins a 14 anys». «A partir d'aquest diumenge, nens i nenes de fins a 14 anys podran sortir a fer passejos i a jugar al carrer», va dir Iglesias, mentre que Illa tornava a referir-se als «nens menors de 14 anys», que va xifrar en sis milions de menors a Espanya.

Finalment, tant l'ordre de Sanitat com la pròrroga del Decret d'Alarma, publicades aquest dissabte al BOE, parlava de «menors de 14 anys» i fonts governamentals han confirmat a Europa Press que, efectivament, s'ha decidit excloure a nens i nenes de 14 anys.


Comentaris

envia el comentari