Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mostra de sang per testar el covid-19 el març de 2020

Els viròlegs avisen que el pitjor estaria per arribar

Alerten de l'arribada d'una segona onada de coronavirus que podria ser molt més perillosa

Imatge d'una mostra de sang per testar el covid-19 el març de 2020
Alguns viròlegs asseguren que pot venir una segona onada de coronavirus | Catalunya Diari

Diversos viròlegs alemanys han alertat del perill que hi hagi una segona onada de la pandèmia del coronavirus, amb conseqüències possiblement més greus. «Encara estem a l'inici de la pandèmia, això és una cosa que obliden molts», ha dit a 'Der Spiegel' Melanie Brinkmann, del Centre Helmholtz per a l'Estudi de Malalties Infeccioses.

«El Govern ha enviat un senyal equivocat amb el relaxament de les mesures i em temo que molts ja no es prenguin el virus de debò i intensifiquen altra vegada els seus contactes», va afegir.

«Hi ha la tesi que la reducció de contactes no hagués estat necessària»

Christian Drosten, director del Departament de Virologia de l'Hospital Universitari de la Charité a Berlín, diu que una segona onada pot ser molt perillosa perquè ara el virus és a tot arreu i podria reproduir-se amb major velocitat. «Hi ha la tesi que la  reducció de contactes no hagués estat necessària», va afirmar Drosten en declaracions al diari 'Süddeutsche Zeitung' de Munic.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Aquesta tesi radica que el factor de reproducció R, que assenyala quantes persones contagia de mitjana un infectat, havia començat a baixar ja abans de les restriccions imposades. A això, Drosten apunta que el gran nombre de test que es van realitzar des de març distorsionen la corba de l'evolució de R i més fa referència un vídeo, realitzat amb dades de mobilitat d'Apple.

«Al final caldria prendre mesures més restrictives»

«Les dades mostren que les informacions i les advertències sobre l'epidèmia van portar al fet que la població s'imposés restriccions abans que el Govern prengués mesures. Recordo que a mitjans de març a Berlín els carrers estaven gairebé buides», explica el viròleg.

Les  mesures de restricció de contactes es van establir el 23 de març i el que la població s'anticipés i tingués disciplina a l'hora de complir les mesures és, avui dia, utilitzat per qüestionar-les.

«L'èxit s'instrumentalitza com argument que res del que es va fer era necessari. Això ajuda a determinades forces polítiques que diuen que ara cal donar-li una oportunitat a l'economia. Encara que una relaxació pot portar a perjudicar l'economia doncs probablement a la fi caldria prendre mesures més restrictives», va concloure.