El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.

El Govern proposa que passin a la fase 1 només tres regions sanitàries de Catalunya

L'executiu podia presentar la proposta fins aquest migdia

Només tres de les nou regions sanitàries de Catalunya han estat proposades pel  Govern per promocionar a la fase 1 del desconfinament a partir del proper dilluns, 11 de maig. Es tracta de les regions del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran.

Sis de les nou regions sanitàries de Catalunya no canviaran de fase

Si el govern espanyol accepta aquesta proposta, que prové del Procicat, seguirien en la fase actual del desconfinament, la fase 0, les regions sanitàries de la ciutat de Barcelona, Catalunya Central, Regió Metropolitana Nord, Regió Metropolitana Sud, Lleida i Girona.

Dimarts, la consellera de Salut Alba Vergés ja va avançar en declaracions a TV3 que la desescalada gradual aniria a més d'una velocitat a Catalunya —que hi hauria, doncs, diferents 'tempos' en funció de l'evolució del virus a cada zona del país. Si bé es donava per fet que Barcelona i les dues regions metropolitanes no tenien gaires números per promocionar dilluns a la fase 1, aquest dimecres s'han sumat a aquesta situació la Catalunya Central, Lleida i Girona.

Ara, el Ministeri de Sanitat  haurà de ratificar la proposta del Govern de Catalunya, però es dona per fet que aquest serà l'esquema amb què hi haurà el primer canvi de fase el proper dilluns: el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i la regió de l'Alt Pirineu i l'Aran seran els primers territoris catalans en passar a la fase 1 del desconfinament.

Atents a la resta de l'Estat espanyol

També caldrà estar pendents de les propostes que els diversos governs autonòmics facin arribar en les properes hores a l'executiu central, que és qui ha d'articular i fer efectiva la promoció de fases del desconfinament. El termini per notificar aquestes propostes expira aquest dimecres, dia 6 de maig.