El Ministeri de Sanitat posarà sobre la taula administrar una tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. El proposarà per a aquelles persones immunodeprimides per haver-se sotmès a un trasplantament o en tractament oncològic.
Carolina Darias, titular de Sanitat, espera prendre aquesta decisió amb l'òrgan assessor del seu ministeri en aquesta matèria. I, després, haurà de dur-la a la Comissió de Salut Pública i al Consell Interterritorial de Sanitat.
A 'Onda Cero', Darias ha expressat que desitja que hi hagi un «consens» en inocular aquesta nova dosi a «persones amb immunodepressió per un trasplantament d'òrgan sòlid o pacients en tractament oncològic. Si ho aprova la ponència, que sembla que sí», ha dit.
Segons les paraules de la ministra, aquesta tercera dosi s'aplicaria com a reforç per a poder tenir la mateixa «resposta» davant de la covid-19 que aquelles persones amb un bon sistema immunitari.
Segons Darias, la tercera dosi «ha d'anar de la mà de l'evidència científica i dels reguladors»
Tot i així, Darias no vol «anticipar-se» al que pugui passar d'aquí a uns dies. A més, ha exposat que encara és òptim que Pfizer i Moderna finalitzin els assajos clínics sobre aquesta qüestió. També requereix que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) faci una recomanació als països membres, però no creu que acabi arribant.
Darias ha reconegut que Espanya té llibertat per a decidir si posa una tercera dosi de la vacuna. Això sí, ha avançat que vol «anar de la mà de l'evidència científica i dels reguladors. S'ha de prendre la decisió que adoptin l'EMA i els assajos clínics», ha sentenciat la ministra canària.
Malgrat tot, l'EMA no s'ha mullat sobre si ha pres la decisió que s'espera des de fa diverses setmanes. Ha decidit que cada país de la UE prengui les seves decisions i que siguin els seus «cossos d'experts» en vacunació contra la covid-19 els que apostin per una determinada estratègia.
«No esperaria una decisió de l'EMA. No és una cosa sobre el que l'EMA prendrà una decisió", ha reiterat Emma Cooke, directora d'aquest organisme. Amb tot, l'única decisió que prendrà sobre aquest assumpte rau en «assegurar» que les companyies farmacèutiques estan «preparades».
I han d'estar-ho per a subministrar als països de la UE les vacunes necessàries. Tot aquest supòsit en cas que es cregui convenient inocular una tercera dosi. Algunes fonts de l'EMA asseguren que «encara no s'ha determinat» si serà necessària una dosi de reforç i «a quines poblacions».
«La decisió de com s'ha de vacunar segueix en mans de la prerrogativa dels cossos d'experts que guien la campanya de vacunació als estats membres, considerant factors com les condicions locals, l'expansió del virus, la disposició de vacunes i la capacitat del sistema sanitari».
Els punts de vista de l'EMA sobre la necessitat d'una tercera dosi
D'altra banda, l'EMA envia missatges tant a favor de la tercera dosi com en contra. D'una banda, Cooke ha exposat que la «clau» davant de la variant delta és que els ciutadans completin la pauta de vacunació. D'aquesta manera, s'assegurarien que passa el temps concret des de la segona dosi, al voltant d'una setmana, abans d'estar totalment immunitzats.
Al seu torn, l'EMA no ha parat a l'agost perquè Moderna i Pfizer puguin tenir més capacitat de producció en diverses plantes europees. Tot això està encaminat a la «preparació» que Cooke espera de les farmacèutiques per a fabricar aquestes dosis, que poden arribar a ser molt importants.