Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Identifiquen una nova variant del coronavirus, i no és com les altres

Alerta a causa d'una variant del virus de la Covid-19 registrada al maig a Sud-àfrica

En alerta a causa d'una variant del virus de la Covid-19 registrada al maig a Sud-àfrica. Aquesta s'ha estès a sis de les nou províncies del país i fins a vuit països de l'Àfrica, Europa, Àsia i Oceania.

Parlem d'una barreja de mutacions que podrien fer-la molt contagiosa i resistent als anticossos adquirits contra variants prèvies del coronavirus.

La variant C.1.2 té «una constel·lació de mutacions preocupant», asseguren els investigadors que l'han descobert en un article científic. La proliferació de la C.1.2 en zones on ja hi ha altres versions de virus especialment perilloses, fan preveure que pugui ser a curt termini una amenaça més seriosa mundialment.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La nova variant de la Covid-19 va ser detectada a Sud-àfrica

Fins al moment, no és una «variant preocupant» ni «variant d'interès». Les dades que es tenen fins avui no aclareixen si la C.1.2 podria estendre's en llocs on predomina la variant Delta. I és que aquesta última està sacsejant al nostre país.

Els nous casos de la nissaga C.1 el passat mes de maig «va ser inesperada», afirmen els investigadors de l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses de Sud-àfrica.

Des de primers de 2021 no s'havia detectat a país cap cas d'aquest llinatge perquè era originari de Sud-àfrica i es creia gairebé extingit. Tot i això, les dades del genoma dels nous casos van reflectir que el virus havia evolucionat sobre el C.1 original.

A més, aquest no era com el seu descendent C.1.1, del qual gairebé s'havien detectat algunes escasses infeccions a Moçambic. Per tant, la nova variant es va definir el 22 de juliol com a C.1.2.

El percentatge de casos sobre la nova variant va créixer del 0,2% al maig al 2% al juny

Al maig es van donar els primers casos a les províncies de Mpumalanga i Gauteng, on es troben les ciutats de Johannesburg i Pretòria. A més, al juny es va registrar la nova variant en altres dues províncies del país, així com a Anglaterra i a la Xina.

Però, fa tot just una setmana, ja estava a Portugal, Suïssa, Nova Zelanda, Maurici, Botswana, la República Democràtica de Congo i dues províncies de Sud-àfrica.

Aquestes dades «són molt probablement una subrepresentació de l'extensió d'aquesta variant dins de Sud-àfrica i a escala global». Així, opinen els autors de la investigació. De moment, però, a Espanya encara no s'ha registrat cap cas.

El percentatge de casos de Covid-19 relacionats amb la nova variant a Sud-àfrica va créixer d'un 0,2% al maig al 2% al juny. Aquesta pujada és «semblant a l'observat amb les variants Beta i Delta a les deteccions inicials», expliquen els investigadors. Per a ells, el més cridaner són les mutacions que presenta la C.1.2.

Les mutacions detectades en la proteïna S estan associades a una contagiositat més gran

Aquesta nova variant té unes 50 mutacions sobre la variant original de Wuhan. És més, fins a 14 modifiquen la proteïna S que fa que el coronavirus fixi a les cèl·lules a les quals infecta.

Moltes d'aquestes 14 mutacions s'han vist abans en altres de les quatre variants preocupants. Són l'Alfa, originària del Regne Unit; la Beta de Sud-àfrica; la Gamma del Brasil; i la Delta de l'Índia.

Les mutacions de la proteïna S estan associades a una contagiositat més gran. Però també a una alta resistència enfront dels anticossos contra altres variants, ja s'hagin adquirit per una infecció anterior o per la vacunació.

«Més preocupant és l'acumulació de mutacions addicionals que també afecten probablement a la sensibilitat dels anticossos o la capacitat de replicació», avisen els investigadors de l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses de Sud-àfrica.

Per finalitzar, s'està duent a terme un altre estudi sobre la variant C.1.2. Aquest versa sobre la capacitat que té d'escapar dels anticossos neutralitzats, adquirits prèviament.