Gent amb mascareta fent cua per entrar a una biblioteca de Barcelona

El Govern prorroga 15 dies més les restriccions a diversos municipis catalans

També hi ha mesures actives a la Cerdanya i se n'activaran a Vic i Manlleu

El Procicat ha decidit avui prorrogar 15 dies més les restriccions imposades per contenir els brots de coronavirus a Girona, Salt, Barcelona, la primera corona metropolitana i a determinats municipis de la comarca de la Noguera.

Aquestes mesures, que acabaven a la mitjanit de l'1 d'octubre, seguiran vigents 15 dies més i passen per reduir al 50% l'aforament de la restauració, les activitats esportives i els actes religiosos; mentre en la cultura es permet una capacitat del 70%. Es recomana a la població que limiti l'activitat social i la redueixi al seu grup de convivència, tot recordant que no es permeten les reunions de més de sis persones.

El Procicat ha adoptat altres mesures

El secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha estat meridianament clar quan se li ha preguntat al respecte, i ha afirmat: «La resposta és sí». Entre d'altres, les restriccions suposen reduir al 50% l'aforament de bars i restaurants, prohibir el consum a la barra i limitar clients als comerços. En paral·lel al Procicat, els ajuntaments han adoptat altres mesures, com tancar parcs infantils.

En concret, a Girona, el risc de rebrot se situa en 481,54, mentre que a Salt s'enfila a 808,05. Argimon ha anunciat un nou cribratge comunitari a la ciutat de Girona mateix del qual es coneixeran els detalls dijous vinent. «Si els ciutadans ens ajuden a abaixar la corba, abans s'acabaran les restriccions», ha dit el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz.

Mesures preses fa dues setmanes

L'Ajuntament de Salt, conjuntament amb el de Girona, va acordar fa gairebé dues setmanes un seguit de mesures conjuntes complementàries a les adoptades pel Departament de Salut per frenar la propagació de la Covid-19.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, van explicar aleshores que els dos municipis tancarien els parcs infantils i els equipaments esportius a l'aire lliure i, a més, restringirien l'accés a entorns naturals, com ara les Deveses i les hortes de Santa Eugènia a Girona. Això se sumava aleshores en paral·lel a les mesures que ja va adoptar Salut envers el risc de rebrot dels municipis.