Begudes ensucrades

El govern podria apujar l'impost a les begudes ensucrades i estendre'l a altres productes

Enguany ha suposat 41,9 MEUR per les arques catalanes

El Govern està «estudiant» la  possibilitat de modificar l'impost sobre begudes ensucrades, segons ha assegurat a TV3 la secretària d'Hisenda, Marta Espasa. Entre les opcions sobre la taula, hi hauria la de modificar l'impost, apujar-lo o fins i tot estendre'l a altres productes.

«És un impost que té dos anys i mig i s'està assentant, està en fase de maduració, però no descartem que en un futur puguem modificar-lo», ha afirmat Espasa. Segons ella, ara estan «analitzant la resposta dels consumidors» i en funció d'això prendran «les mesures oportunes». Fonts d'Economia i Hisenda han descartat que els canvis es puguin aplicar en un futur immediat o entrin en els propers pressupostos.

Balanç positiu de l'aplicació

Des d'Economia i Hisenda asseguren que l'impost ha demostrat resultats «molt ràpids» en el canvi d'hàbits dels consumidors i les empreses, i que ara estan analitzant el seu efecte per veure com actuar en el futur. Amb tot, recorden que el tribut no té un objectiu recaptatori sinó de canvi d'hàbits.

Begudes ensucrades
La implantació de l'impost hauria variat els hàbits de consumidors i empreses | CatalunyaDiari

L'any passat,  el Govern va ingressar 41,9 milions d'euros amb l'impost de begudes ensucrades, i per aquest any se'n preveuen 38,9. Fins al setembre, però, se n'han recaptat 24 milions, cosa que indicaria una tendència a la baixa.

Aquest canvi estaria relacionat amb la modificació dels hàbits dels consumidors i amb el fet que algunes marques promouen una rebaixa dels nivells de sucres  dels seus productes per evitar haver de pagar el tribut.

També et pot interessar...