El Govern ratifica l'ajornament electoral: «Volem preservar el dret a vot de tothom»

Les eleccions al Parlament passen del 14 de febrer al 30 de maig

Pla general de la reunió extraordinària del Consell Executiu que ha de formalitzar el decret d'ajornament de les eleccions
Pla general de la reunió extraordinària del Consell Executiu que ha de formalitzar el decret d'ajornament de les eleccions | ACN

El Govern ha signat aquest divendres a la tarda el decret d'ajornament de les eleccions, en què deixa sense efecte la convocatòria del 14-F. Ho ha fet en una reunió del consell executiu extraordinari que s'ha celebrat després de la taula de partits on el Govern ha plantejat endarrerir els comicis fins al 30 de maig.

Així, en una declaració institucional, el vicepresident del Govern en funcions de president i la consellera de Presidència, Pere Aragonès i Meritxell Budó, han anunciat que els comicis se celebraran el 30 de maig -es convocaran més endavant- i han justificat la decisió «perquè ningú hagi de renunciar al dret a vot». L'executiu haurà de fer altres modificacions, com ara una modificació del cens electoral.

«Es tracta d’una decisió molt meditada i molt raonada, presa després d’un procés de deliberació amb tots els partits amb representació parlamentària», ha assenyalat Pere Aragonés, qui ha indicat que «davant la seguretat que les properes setmanes seran molt difícils a nivell sanitari, ens hem vist obligats a prendre la decisió de traslladar les eleccions a la primavera».

D'altra banda, Meritxell Budó ha assegurat que «el més important en unes eleccions són els electors» i que «en les condicions actuals de pandèmia hem de garantir el dret a la participació política, el dret a vot, però també el dret a la salut, el dret a la vida”

La resposta dels partits

Entre els partits, la proposta ha comptat amb un consens «majoritari», a excepció del PSC que apostava per ajornar-les només un mes i celebrar-les el 14 o el 21 de març. Aragonès ha agraït la «predisposició» dels grups per col·laborar amb l'executiu i els ha instat a no contribuir a «confondre més la ciutadania per pur càlcul electoral». «Siguem responsables i estiguem a l'altura de les dificultats del moment», ha afegit.

Amb la nova data de les eleccions, l'inici de la campanya electoral tindrà lloc el 14 de maig, ja que segons la Llei de Règim Electoral General (LOREG) s'estableix que tingui una durada i acabi a les 00.00 hores del dia anterior a la votació. El dia de reflexió, per tant, serà el 29 de maig.


Comentaris

envia el comentari