Un home ha mort a Espanya dies després de rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19, encara que se li va detectar la malaltia després que la víctima anés a l'hospital després de patir un accident. Segons les dades de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana, figura entre els morts per la malaltia.
Els fets van passar a la residència Viver de les Aigües, del municipi castellonenc de Viver. El passat 29 de desembre, tots els residents d'aquest centre van rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19.
Pocs dies després, la víctima va patir un accident i va ser traslladat al centre hospitalari, on els sanitaris li van realitzar una prova PCR seguint amb els protocols mèdics implementats al nostre país per controlar la pandèmia.
La sorpresa va arribar quan l'home va donar positiu, perquè la residència havia aconseguit evitar la pandèmia des de l'inici, sense registrar cap positiu, gràcies al fet que es va blindar de les visites de l'exterior.
Primer brot a la residència
Després del resultat positiu de la seva PCR, la residència va fer proves a tots els seus residents i van començar a detectar diversos positius més, de manera que el geriàtric va tenir el seu primer brot.
De fet, el centre s'havia blindat per evitar el contacte dels seus residents i treballadors amb l'exterior, fins al punt en què el passat mes d'octubre, quan la segona onada va començar a créixer a la Comunitat Valenciana, el centre va prohibir les visites de familiars i tan sols deixava que truquessin per telèfon, i en el millor dels casos, veure els seus familiars des de la vorera del davant, estant la gent gran al jardí de la residència.
Aquest cas no és el primer que es té constància de casos de Covid-19 en residències on ja s'ha administrat la primera dosi de la vacuna, la qual cosa posa de manifest la importància de conèixer bé els temps en què s'administren les dosis i el que triga a aparèixer la immunitat.
Cal recordar que la vacuna de Pfizer, igual que passa amb la de Moderna que està començant a arribar també al nostre país, consta de dues dosis que s'han d'administrat amb una diferència d'uns 21 dies.
Després d'administrar la primera dosi, passats uns 7-8 dies, la persona pot desenvolupar una immunitat que ronda el 50%, de manera que és necessària la segona dosi per superar aquest 90% d'immunitat que Pfizer va anunciar.
A més, cal tenir en compte que no n'hi ha prou amb posar les dues dosis, sinó que després d'administrar la segona, la immunitat no s'aconsegueix fins passats altres 7-10 dies. Si una persona entra en contacte amb un positiu per Covid-19 abans que hagin passat aquests 7 o 10 dies de marge després de posar-se la segona dosi, pot encomanar-se, com diversos casos han confirmat ja al nostre país.
Espanya, 4t país d'Europa amb més vacunats malgrat els retards
Tot i que en aquestes primeres setmanes de vacunació diverses comunitats autònomes han patit retards en els seus processos de vacunació, Espanya s'ha colat ja entre els 10 països del món que més vacunes han posat, i ja és el 4t d'Europa que més dosis ha administrat.
Segons les dades de vacunació del 14 de gener, des del 27 de desembre Espanya ha vacunat a 676.186 persones, un 59,3% de les 1.139.400 dosis de Pfizer rebudes en aquestes setmanes.
Amb aquestes dades, Espanya ha vacunat ja a l'1,24% de la seva població, que de moment són persones de residències, tan residents com el personal que els atén, segons la pàgina web Our World in Data, que recull les dades de vacunació dels principals països del món.
Així, per nombre de dosis posades, Espanya ocupa el novè lloc en el rànquing, superant a altres països europeus com França, encara que per darrere d'Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, sent el quart a nivell europeu. Els Estats Units és el país amb més dosis administrades, 11.150.000, ja que a més va començar abans que la majoria de països.
Si s'analitzen les dades de vacunes per població, Espanya avança posicions i supera Alemanya, sent el setè país del món que més dosi ha posat per habitant. En aquest índex és Israel qui porta la davantera, havent vacunat ja al 25% de la seva població, mentre que Espanya ha vacunat l'1,4%.