Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'hemicicle del Parlament durant la sessió de control del Govern

El triple empat entre ERC, JxCat i PSC es consolida segons una nova enquesta

Les eleccions del 14-F s'han ajornat definitivament

Les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest 14 de febrer s'han ajornat definitivament després de l'acord d'aquest matí a causa de la situació epidemiològica que viu Catalunya. La nova data que hi ha sobre la taula és la del diumenge 30 de maig. De fet, el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ja ha proposat a la taula de partits en què les eleccions autonòmiques se celebrin en aquesta data i ara només falta la ratificació d'aquesta tarda.

La campanya electoral arrencaria a la mitjanit de divendres 14 de maig i s'allargaria fins al dia 28. Amb aquest nou escenari queda un llarg camí i caldrà veure quins moviments fan els partits fins llavors. Mentrestant, segueixen sorgint noves enquestes electorals que dibuixin com quedaria distribuït el Parlament de Catalunya. Precisament, el portal 'Electomania' ha publicat una nova enquesta que preveu un triple empat entre ERC, PSC i JxCat

L'escenari que dibuixa aquesta nova enquesta

Segons el citat mitjà, si se celebressin ara mateix els comicis, ERC guanyaria les eleccions aconseguint 34 diputats i diputades (32 en les darreres eleccions), seguit de ben a prop per JxCat, amb 33 (34 en les darreres eleccions), i el PSC, amb 29 (17 en les darreres eleccions). Cal destacar que tant ERC i JxC no variarien pràcticament els seus resultats mentre que el partit socialista protagonitzaria un important augment de diputats. Per tot plegat, les tres formacions dibuixaran un triple empat sumant un 21,9%, 21% i 20,4% respectivament.

L'actual partit a l'oposició, Ciutadans, patiria una important davallada passant dels 36 diputats actuals als 14. Després, es produiria una fragmentació de partits amb representació d'una forquilla entre 5 i 7 diputats. Segons l'enquesta, Catalunya en Comú Podem i el Partit Popular sumarien 7 diputats, els Comuns un més respecte a les anteriors eleccions i els populars tres més. D'altra banda, apareixeria amb irrupció Vox amb 6 diputats i la CUP en sumaria un més respecte als últims comicis aconseguint 5. 

El Parlament de Catalunya compta amb un total de 135 escons i per tant la majoria absoluta se situa a partir dels 68. Amb aquests resultats, ERC tindria dues opcions per aconseguir un pacte de govern. En primer lloc, podria tornar a formar entesa amb JxCat sumant 67 diputats i es quedarien només a 1 d'aconseguir la majoria absoluta. D'aquesta manera, necessitarien el suport d'algun altre partit com ara la CUP o Catalunya en Comú Podem.

D'altra banda, ERC també podria formar un hipotètic pacte entre PSC i Catalunya en Comú Podem sumant un total de 70 escons, un xifra que significaria la majoria absoluta. Tot i això, cal recordar que es tracta d'una enquesta i amb l'ajornament de les eleccions d'aquí al maig poden canviar moltes coses i formar escenaris totalment diferents. Segons informa 'Electomania', l'enquesta s'ha elaborat mitjançant una mostra de més de 20.000 respostes fins al 31 de desembre de 2020.