Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple del Parlament durant la Diputació Permanent

Vergés i Sàmper compareixeran a la Diputació Permanent per informar sobre la pandèmia

Ho faran el pròxim dimecres 20 de gener a les 10.00 hores del matí

La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple del Parlament durant la Diputació Permanent
La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple del Parlament durant la Diputació Permanent    | ACN

Els consellers d'Interior i Salut de la Generalitat, Miquel Sàmper i Alba Vergés, compareixeran dimecres a partir de les 10.00 hores del matí a la Diputació Permanent del Parlament. Així ho han acordat els grups parlamentaris, reunits aquest divendres al matí. Els consellers compareixen a petició pròpia per explicar les darreres mesures per contenir la pandèmia; i per informar de les restriccions a la Cerdanya i el Ripollès, a petició de Cs, i sobre el contracte amb l’empresa Ferroser per al seguiment dels contactes de casos de Covid-19, a petició de la CUP, només en el cas de Vergés.

D'altra banda, a la sessió es debatran i votaran tres decrets llei. Es tracta dels decrets llei 52/2020, de represa de l'activitat escolar el segon trimestre del curs escolar 2020-2021; 53/2020, de modificació del Decret llei 10/2020, del 27 de març, pel qual s'estableixen noves mesures extraordinàries per fer front a l'impacte sanitari, econòmic i social de la Covid-19, i 54/2020, del 29 de desembre, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària.

Durant la sessió també es farà el debat i la votació de dues sol·licituds de compareixença: una del PSC-Units, que demana la compareixença del conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, perquè informi sobre les gestions fetes pels talls de llum sistemàtics en diversos municipis, i una de la CUP, que demana la compareixença del conseller d’Educació, Josep Bargalló, perquè informi sobre les condicions en què s’ha iniciat el segon trimestre escolar pel que fa a la seguretat, la reducció de les desigualtats i el seguiment de les inversions.

Tot plegat en un dia on el departament de Salut ha notificat 4.216 nous casos confirmats per PCR o TA, elevant la xifra total a 413.907 contagis, i 20 noves morts, situant el balanç total en 17.867 defuncions. D'altra banda, la velocitat de propagació de la covid-19, l'Rt, ha pujat a 1,35 aquest divendres a Catalunya, tres centèsimes més que fa 24 hores. El risc de rebrot també puja, ho fa 46 punts, fins als 742. La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies també s'incrementa i passa de 549,71 a 572,49.

Actualment, hi ha 2.532 pacients ingressats als hospitals amb Covid-19, 9 menys que en el balanç de fa 24 hores, i 509 persones a les UCI de centres privats i públics, 12 més que ahir, superant-se la preocupant barrera dels 500. Pel que fa a les residències, on ja en tota la pandèmia 29.598 persones han donat positiu, 181 positius més que ahir, de les quals 8.015 han perdut la vida i 144 es troben actualment als hospitals, dues més que el dijous. 

Govern i partits arriben a un consens «majoritari» per ajornar les eleccions fins al 30 de maig

Els partits polítics i el Govern han arribat a un consens «majoritari» per ajornar les eleccions al Parlament fins al proper 30 de maig. Així ho han explicat diverses fonts parlamentàries una vegada ha acabat la taula de partits que s'ha celebrat a la cambra catalana. Celebrar els comicis a finals de maig ha estat la proposta que ha portat el Govern a la reunió malgrat que algunes formacions plantejaven altres dates.

El PSC apostava per ajornar-les només un mes i celebrar-les el 14 o el 21 de març. Els socialistes mantenen que s'han de fer abans de la data que ha proposat el Govern. El Consell Executiu es reunirà aquesta tarda per formalitzar el decret d'ajornament i confirmar la nova data electoral.