Hospital d'Elda, en el Vinalopó Mitjà (Alacant)

Mor de Covid l'espanyola que va cremar viva Sandra, la seva filla

La dona estava internada en una residència-hospital de Múrcia

La dona septuagenària, que el passat mes de juny va matar la seva filla després de calar-li foc al matalàs on dormia, ha mort per Coronavirus. Encara que no ha sortit a la llum fins ara, la defunció de la mare de Sandra va tenir lloc el passat mes de novembre. L'agressora es trobava en una residència-hospital d'un municipi costaner de la Regió de Múrcia, on va ser internada després de l'assassinat de la jove.

Estava a l'espera que el procediment per la mort de la seva filla seguís endavant i la jutge encarregada del cas havia de cridar a declarar alguns veïns i testimonis. No obstant això, després d'haver mort el passat mes de novembre per Coronavirus, s'ha extingit tota la responsabilitat penal.

«Ens deien que no es podia fer res»

La mort de Sandra es va produir el passat mes de juny quan la septuagenària li va calar foc al matalàs en el qual estava dormint la seva filla, a conseqüència de l'incendi va provocar-li ferides greus a la jove de 30 anys. Tot i que la víctima va arribar viva a l'hospital, no va poder superar les cremades i finalment va morir a la unitat de Cremats de l'Hospital Verge de l'Arrixaca.

Un punyent succés que molts veien venir, ja que els que la coneixien sabien que Sandra patia discapacitat intel·lectual i la seva mare patia degeneració cognitiva. Malgrat això, la jove havia rebutjat anar-se'n a un pis tutelat perquè no volia deixar sola la seva progenitora. «Sandra vivia desesperada», va explicar Cristina, una veïna de les dues dones a 'Efe'.

«Finalment ha passat el que sabíem tots que anava a passar i vam advertir que passaria». També va assegurar que la Guàrdia Civil, la Policia Local i l'Ajuntament de San Javier -on residien mare i filla- estaven al corrent de la situació de Sandra i de la seva mare. «Ens deien que no es podia fer res».

Després de la mort de Sandra, la septuagenària va ser ingressada a l'hospital Els Arcs del Mar, però, va sol·licitar l'alta voluntària i va marxar. Poc després, la Guàrdia Civil va aconseguir localitzar-la i arrestar-la i el Jutjat de Guàrdia va ordenar, llavors, que la mare de la jove fos portada a un psiquiàtric. La van haver de traslladar en llitera al San Lucía de Cartagena.

Dos dies abans havien sol·licitat la incapacitat de la dona

Tot i que els veïns sabien que la mare de la jove de 30 tenia problemes, quan va matar la seva filla no tenia diagnosticada, oficialment, cap discapacitat. El passat 3 de juny, els Serveis Socials de San Javier van sol·licitar a la Fiscalia incapacitar de forma urgent a la dona després que les autoritats rebessin diversos avisos dels veïns sobre l'estranya situació que estaven presenciant en el domicili de Sandra.

No obstant això, només dos dies després de la sol·licitud, la dona va provocar el fatal incendi que va posar fi a la vida de la jove de 30 anys. Van ser els veïns els que novament van alertar les autoritats, que es van presentar de forma immediata a l'edifici. Els agents van trobar al costat de la porta de l'habitatge a la mare i a Sandra estesa sobre el terra de la seva habitació amb greus cremades al cos i a la cara.

Malgrat que van aconseguir treure-la d'allà, la jove havia patit greus cremades al 30% del seu cos i finalment va morir a l'hospital. La seva progenitora també va ser traslladada a un centre mèdic per la inhalació de fum, però la seva situació era estable. Posteriorment, la dona va confessar que havia estat ella la que havia calat foc al matalàs de la seva filla amb la intenció de «despertar-la». Els veïns van alertar que la dona ja havia cremat més objectes amb anterioritat, i fins i tot el passat mes de maig es va interposar una denúncia contra ella.