Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

30 de maig, la data electoral a Catalunya a falta que el Govern ho rubriqui aquesta tarda

Caldrà que la resta de partits ratifiquin la proposta del Govern, tot i que el PSC exigeix que els comicis se celebrin abans de Setmana Santa

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha proposat a la taula de partits en nom de l'executiu que les eleccions autonòmiques se celebrin el proper 30 de maig. Al llarg de la reunió de la taula de partits, el Govern havia especulat amb el ventall dels mesos de maig i de juny, però finalment l'executiu català ha formalitzat una proposta concreta: la de diumenge dia 30 de maig.

El 30 de maig, la data que compta amb un consens majoritari dels partits

D'aquesta manera, la campanya arrencaria a la mitjanit de divendres 14 de maig i s'allargaria fins el dia 28. La proposta ha comptat amb el suport explícit inicial de JxCat, ERC i C's, als quals es podrien també s'han sumat la majoria de partits, segons informen diversos mitjans. Segons han avançat fonts parlamentàries a la sortida de la reunió, s'ha arribat a un «consens majoritari» que eleva el 30 de maig a la data oficiosa de la convocatòria electoral, a falta que el Govern la formalitzi aquest divendres a la tarda. 

Qui més lluny es trobava del posicionament de l'executiu és el PSC. Els socialistes rebutjaven fins aquest dijous l'ajornament, però han acabat obrint-s'hi. Això sí, la seva condició passava perquè els comicis se celebressin abans de Setmana Santa —proposaven dates com el 14 o el 21 de març. Ara, la proposta del Govern va molt més enllà i apunta ja a finals de primavera, quan es preveu que la situació epidemiològica hagi pogut millorar de manera substancial. Ara bé, el PSC ja ha avançat que no presentarà recurs judicial contra l'ajornament si les eleccions es fan abans del setembre, de manera que la data del 30 de maig pren força.

El Govern confirmarà i oficialitzarà la data de les eleccions aquesta tarda

Un cop acabada la reunió, a les cinc de la tarda d'aquest divendres es reunirà de forma extraordinària el Consell Executiu, que rubricarà l'elecció del 30 de maig com a data de les eleccions. D'aquesta manera, doncs, quedarà segellada l'anul·lació de la convocatòria del 14 de febrer i es convocaran de nou els comicis amb data del 30 de maig.