Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Petició urgent de l'OMS als països europeus per la tercera onada del coronavirus

Es mostren preocupats pel creixement de contagis al continent

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Parlen d'unes «taxes d'infecció molt elevades» | Àngel Ullate

La pandèmia viu possiblement el seu pitjor moment al continent europeu. I això preocupa especialment  l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El seu director regional a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha volgut enviar un missatge clar als diferents governs. Els ha demanat que intensifiquin les mesures de prevenció contra el coronavirus a causa de les «elevades» taxes de transmissió que s'estan registrant actualment.

Europa va tancar l'any 2020 amb més de 26 milions de contagis i més de 580.000 morts. Unes xifres que continuen augmentant el 2021 i que en els darrers dies han provocat que uns 280 milions de persones visquin en països que han aprovat un confinament total o que implantaran mesures més restrictives, com és el cas de Regne Unit, Alemanya o Portugal. 

«La transmissió a tota la regió europea s'ha mantingut amb taxes d'infecció molt elevades» insistia Kluge. Aquest no s'ha volgut posicionar sobre les conseqüències de les vacances i ha advertit que ara com ara no es pot determinar l'impacte que han tingut les festes de Nadal en la incidència de contagis de la covid-19.

El perill de la nova soca britànica

Així mateix, el dirigent europeu ha recordat que han començat a aparèixer més variants del coronavirus, com per exemple la britànica. Un fet que genera «preocupació» perquè, tot i que no s'ha vist que produeixi un canvi significatiu en la gravetat de la malaltia, sí que és més transmissible.

Per això, Kluge ha instat els països a augmentar les mesures per frenar la propagació de la nova variant, i de les que puguin aparèixer, perquè, en cas contrari, provocarà un impacte en els serveis sanitaris que ja estan «estressats i saturats».

L'OMS ja busca l'origen del coronavirus

Un any després de la confirmació de l'aparició d'un perillós nou coronavirus i de mesos d'entrebancs posats per la Xina, un grup de científics de l'Organització Mundial de la Salut ja treballa a Wuhan per investigar l'origen de la covid-19. Després de mesos de disputes diplomàtiques entre el govern xinès i l'organització, la missió ha començat aquest dijous a la ciutat xinesa on es va detectar per primera vegada el virus.

El viatge té com a objectiu «intercanviar punts de vista i informació» amb experts xinesos, segons ha apuntat a una roda de premsa aquest dijous el director regional per Europa de l'OMS, Hans Kluge. L'equip de 10 membres, entre els quals hi ha viròlegs i epidemiòlegs, ha de completar una quarantena de dues setmanes abans de començar les trobades, però dos dels membres de la missió s'han quedat a Singapur després de donar positiu al test.