El Govern ha proposat a la taula de partits reunida aquest divendres, 15 de gener, ajornar les eleccions autonòmiques a Catalunya que s'havien de celebrar el pròxim 14 de febrer. La situació epidemiològica al país ha fet que els partits donin pràcticament per feta la suspensió i debatin ja la nova data. De fet, la reunió que havia de servir per decidir si es produïa o no l'esmentat ajornament, l'ha donat ja d'entrada per fet i el nucli de la discussió està en la nova data electoral. A les 17.00 hores hi ha previst un Consell Executiu extraordinari per ratificar l'ajornament i perquè el vicepresident, Pere Aragonès, signi el decret de desconvocatòria de les eleccions.
Tots els partits han arribat a la taula amb el criteri clar de l'ajornament electoral. La proposta que el Govern ha posat sobre la taula és clara: que els comicis se celebrin en els mesos de maig o juny, quan es preveu ja una millora clara de la situació de la pandèmia al nostre país.
La proposta del PSC: eleccions el 14 o el 21 de març
També es debat, però, una proposta alternativa. El PSC ha proposat a la taula de partits que les eleccions se celebrin el 14 de març o el 21 de març. Fins ara, els socialistes eren els únics que rebutjaven frontalment l'ajornament de les eleccions, previstes el 14 de febrer. Ara mantenen els dubtes jurídics sobre la possibilitat de fer-ho, però assenyalen que han constatat la voluntat de Govern i de diversos grups parlamentaris d'endarrerir la data electoral per assegurar «la millor conciliació possible entre la protecció de la salut pública i l'exercici del dret a vot». Per això s'obren a un «possible acord» que doni temps al Govern per a millorar les condicions de seguretat per a la jornada electoral però també que es fixi una data definitiva per votar.
La data proposada pel PSC també vol «minimitzar el risc de votar en una eventual onada després de Setmana Santa». Els socialistes reiteren que l'ajornament del 14-F «presenta interrogants des del punt de vista jurídic» i «no queda justificat per l'evolució prevista de les dades de la pandèmia». La proposta amb què han anat a la taula de partits concreta que el decret que redacti el Govern ha de proposar una nova data per a la convocatòria actual. Per això, insisteixen, «en cap cas podria suposar una nova convocatòria electoral que reobri terminis per a la presentació de coalicions, noves candidatures o permeti canvis en altres aspectes relacionats amb la convocatòria actual».