La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reclamat al govern espanyol la prolongació dels ERTO «mínim» fins al març del 2021. A aquesta petició hi ha afegit la d'ajuts directes pel sector en comptes «d'avals de crèdit». La consellera ha dit que les empreses, «en el millor dels casos» estan facturant el 50% respecte a altres temporades i per aquest motiu demanen moratòries o ajuts per poder fer front a despeses tributàries, laborals o corrents.
Des del Pallars Sobirà, ha demanat que arribin fons a Catalunya a través de l'increment del sostre de dèficit i a través de la territorialització dels fons europeus. La consellera ha explicat que hi ha molta petita i mitjana empresa que ha deixat de facturar i tenen les mateixes despeses que una temporada normal i per aquest motiu necessiten ajudes directes i pròrroga dels ERTO.
Cachón s'ha entrevistat amb el sector turístic del Pallars Sobirà amb qui ha intercanviat impressions sobre les estratègies a seguir i la promoció internacional del turisme. La consellera ha volgut «felicitar i agrair» la implicació del sector empresarial en aquests moments difícils d'adaptació i ha elogiat la labor que han fet a l'hora d'adoptar mesures de seguretat per fer dels complexos establiments segurs.
El pla de Sánchez per aprovar l'estat d'alarma en 24 hores molt aviat
La situació epidemiològica a Espanya és cada vegada més alarmant i el govern espanyol, conscient que entrem en uns dies decisius, ha activat un pla que pot acabar en una nova aprovació de l'estat d'alarma. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, no descarta tornar a l'estat d'alarma a l'agost si la cosa es complica.
Sánchez ha encarregat a Carmen Calvo liderar l'equip de resposta a la Covid-19 a l'agost, i la vicepresidenta mantindrà contacte permanent amb el comitè de seguiment i amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per posar en marxa qualsevol mesura d'urgència per controlar l'avanç de l'epidèmia. I això, sense descartar la tornada a l'estat d'alarma.
L'ordre és que qualsevol situació descontrolada sigui resposta amb mesures excepcionals per Moncloa i Advocacia de l'Estat, sempre que s'ajusti als criteris de proporcionalitat, i en coordinació estreta amb el ministeri de Sanitat.
Encara que es contempla qualsevol escenari, Pedro Sánchez ha traslladat als ministres que no està en els seus plans per ara decretar l'estat d'alarma, ni tan sols de forma parcial. Es resisteix així a una situació que empitjoraria els pronòstics de la crisi econòmica a Espanya en ple pla de recuperació.
?Actualización de dades de # COVID19 a Espanya https://t.co/rmuSYMBYFQ
- Ministeri de Sanitat (@sanidadgob) July 28, 2020
➡️Materiales d'informació sobre el #coronavirushttps://t.co/3JRZJojRhC#NoLoTiresPorLaBordapic.twitter.com/D3giVhCY55
El president considera que l'actual situació, amb repunts més o menys greus, entra dins del full de ruta de Govern. A més, ara han de ser les comunitats autònomes les que gestionin la pandèmia, aprovant més o menys restriccions segons l'evolució dels rebrots. El govern manté que els rebrots eren previsibles i s'han tallat a temps.