El Govern ha demanat els barcelonins que evitin sortir durant el pont de la Mercè per no propagar els contagis de coronavirus, i en aquest sentit han recomanat no anar a la Cerdanya. En aquesta comarca el risc de rebrot s'ha disparat i la tendència no és tampoc favorable a la resta de l'Alt Pirineu i l'Aran.
A la muntanya és on hi ha les xifres més elevades. L'índex de risc és de 580, i la tasa de contagi és de 2, gairebé el doble que a la resta del territori. Així mateix, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha declarat que el millor és no sortir de casa i sobretot no anar al Pirineu: «Qui pugui, que no viatgi. Tenim focus que tenen nom i cognoms: un és la Cerdanya i l’altre és Manlleu, i hauríem de reduir la possibilitat real de contagi», ha assenyalat Sàmper.
Paral·lelament, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha fet una piulada en què també ha recomanat no anar a la Cerdanya.
Si us plau, eviteu els viatges i desplaçaments no imprescindibles i on sigui. Ara, sobretot, aquest cap de setmana. Sobretot, els barcelonins. Sobretot, a la Cerdanya.
— Jaume Padrós (@jaumepadros) September 23, 2020
Les noves mesures a la Cerdanya
El Procicat va aprovar ahir dimecres, 23 de setembre, noves mesures restrictives per a la Cerdanya, davant l'augment del risc de rebrot a la comarca, que està per sobre de 2.000. El Procicat va recomanar que la població es quedi a casa i que només es surti per anar a treballar si no es pot fer teletreball. També per assistir a centres o serveis sanitaris, anar a escola i fer activitats de lleure infantil, incloses les extraescolars. L'aforament a bars i restaurants es limita al 50%, de la mateixa manera que l'assistència a actes religiosos. D'altra banda, les activitats culturals es mantenen amb un aforament del 70% de la capacitat, però les esportives no podran superar el 50%. Són mesures a aplicar durant els propers 15 dies.
El Procicat també recomana no sortir de casa si no és per assistir i tenir cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables; per desplaçar-se a entitats financeres i d'assegurances i d'altres serveis; per accedir als establiments comercials minoristes d'alimentació, begudes i matèries primeres; i per accedir a altres establiments comercials minoristes, amb cita o avís previs.
En establiments d'hostaleria i restauració el consum s'ha de fer sempre en taula. En l'interior l'aforament es limita al 50% i s'ha de garantir una distància mínima entre taules d'1'5 metres. A les terrasses es limita la capacitat d'ocupació de l'espai al 50% també i s'ha de garantir una distància de 2 metres entre taules. L'horari de tancament serà a la una de la matinada com a màxim, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les dotze. En hotels, l'aforament dels espais comuns es limita al 50%.