Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge tancada de la base d'un patinet elèctric amb algú a sobre

L'Ajuntament de Reus insisteix contra els usuaris incívics de patinets elèctrics

Creixen les dades d'accidentalitat i el govern es mostra «preocupat» pels usuaris, siguin víctimes o autors dels accidents

L'Ajuntament de Reus torna a situar l'incivisme d'alguns usuaris de patinets elèctrics com una de les preocupacions prioritàries del govern, almenys en l'àmbit de la mobilitat. Onze mesos després de la darrera modificació de l'ordenança de Civisme s'ha fet balanç de l'impacte d'aquests vehicles als carrers de Reus.

Aquest matí s'ha dut a terme una roda de premsa que, finalment, ha comptat amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer. Juntament amb la regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez, s'han mostrat preocupats per les dades d'accidents i multes relacionades amb els patinets elèctrics.

Pellicer ha volgut deixar clara la situació des d'un bon inici. «Estem preocupats, s'ha incrementat la sinistralitat, és una evidència, ha pujat el nombre d'accidents de trànsit amb patinets elèctrics implicats», ha afirmat. «Entre l'agost del 2020 i el juny del 2021 s'han produït 37 accidents amb vehicles de mobilitat personal implicats», ha sentenciat.

Això no vol dir que els 37 accidents hagin estat provocats per patinets. Segons ha admès el govern, es tracta d'una xifra que també inclou aquells accidents en els quals els usuaris de patinet han sigut víctimes de la infracció d'un altre vehicle. També ha crescut la xifra d'accidents amb ferits segons les dades del govern local.

De tots els accidents amb vehicles de mobilitat personal implicats (patinets, bicicletes, monopatins...), gairebé vuit de cada deu han provocat ferits. De nou, es tracta d'accidents amb aquests vehicles implicats, però sense saber quina proporció han provocat i en quina proporció n'han sigut les víctimes.

L'accidentalitat no es pot atribuir a la joventut

Sense dades concretes, Vázquez assegura que la majoria dels accidents es deuen «a un mal ús del patinet». També apunta que «els accidents que estan tenint podem dir que no són de gent molt jove». Aquesta sensació fa que el govern es plantegi reforçar els cursos de formació oberts a tota la ciutadania més que els que es fan als instituts.

Durant la compareixença d'aquest divendres, Pellicer també ha criticat «la sensació d'inseguretat que provoquen». Per tot plegat, el govern reclama responsabilitat als usuaris d'aquests vehicles. «He donat ordre de prendre mesures extraordinàries perquè evitem aquesta situació», ha sentenciat l'alcalde.

Unes mesures que no s'han concretat. De fet s'ha exposat que no es poden incrementar les multes econòmiques perquè els 100 euros actuals ja suposen el topall establert per la DGT. La segona línia d'actuació, la de la formació en instituts i Centres Cívics, es mantindrà.

Entre l'agost de l'any passat i aquest mes de juny s'han aixecat 995 actes per part de la Guàrdia Urbana de Reus. Es tracta de gairebé mil sancions a tota mena de vehicles de mobilitat personal que circulaven per on no tocava. Multes a banda, Pellicer i Vázquez recomanen als usuaris de patinet elèctric que portin casc.

Actualment no és obligatori, com tampoc ho és, dins de ciutat, per a les bicicletes. Tot i això, des de Reus es confia que la Direcció General de Trànsit el faci obligatori a mitjà termini. Amb la mateixa contundència demanen, als usuaris, responsabilitat. «Demanem que se circuli per on toca, i no és per la vorera», ha concretat Dolors Vázquez. 

L'Ajuntament de Reus estudia fer obligatori l'ús de casc

Tot i la contundència del seu discurs, Pellicer també ha insistit que no hi ha una voluntat sancionadora. «No és que nosaltres vulguem posar sancions, però és la manera de fer entendre que per les voreres són pels vianants», ha afirmat. «Insistim a demanar seguretat i prudència a tots els usuaris de la via pública, però especialment als patinets elèctrics», ha repetit el batlle.

Ha insistit, encara, que «no estem en contra del patinet elèctric, estem en contra d'aquells que no l'usen amb responsabilitat». L'Ajuntament de Reus es troba, des de fa mesos, treballant el Pla de Mobilitat Urbana i la nova ordenança de Mobilitat. Un document que ha d'actualitzar la manera com se circuli per Reus tenint en compte l'aparició dels vehicles de mobilitat personal.

Es tractarà de la segona normativa que s'hi refereix després de l'ordenança de Civisme. En el marc de l'ordenança de Mobilitat s'estaria estudiant fer obligatori l'ús de casc per als usuaris de patinet elèctric. Fins que no s'aprovi el document local, però, el consistori apunta indirectament a la DGT. «És inexplicable com és que, administracions superiors que tenen la competència no actuen en aquest tema», ha etzibat Pellicer.