Una persona circulant amb un patinet elèctric.

Entren en vigor les restriccions per circular amb patinet per Reus amb la nova Ordenança de Civisme

La normativa s'havia hagut de modificar per ordre d'una sentència judicial

Des d'aquest dijous Reus pot tornar a multar els patinets que circulin per les voreres «o altres espais destinats a ús dels vianants». Avui ha entrat en vigor l'Ordenança de Civisme de manera definitiva, després dels canvis aprovats el passat mes de juny i de la seva aprovació inicial el novembre de l'any passat.

Després que ja s'imposessin les primeres multes quan es va aprovar inicialment, ara el reglament municipal torna a permetre aquestes sancions. Una sentència judicial va obligar a canviar el redactat d'alguns punts per concretar-los. Finalment, doncs, hi ha quatre aspectes que s'han modificat per ajustar-se a la sentència.

Un d'ells és el dels vehicles de mobilitat personal, com els patinets elèctrics i totes les seves variants. Des del govern local fa anys que es vol accentuar la lluita contra l'incivisme. Les noves normatives, el nombre d'actes que s'han aixecat i la quantitat de multes que s'han imposat s'han fet servir com a exemple d'aquesta política. 

Prohibit circular amb patinet per la vorera

A grans trets, la nova normativa equipara els patinets a les bicicletes i els prohibeix, per tant, circular per les voreres o espais per a vianants. Els diferencia de patins, monopatins o elements similars que, en aquest cas, podran circular per la vorera si ho fan a pas de persona i no hi ha cap carril habilitat per a la mobilitat sostenible.

El redactat final també deixa la porta oberta a poder regular aquestes circulacions a través de normatives específiques. Queda prohibit, per tant, «salvant el que pugui disposar la normativa sobre trànsit i circulació de vehicles, circular en bicicleta o altres vehicles de mobilitat personal (VMP) per les voreres o altres espais peatonals o zones destinades a l’ús de vianants».

Precisament aquesta és una de les crítiques que s'ha fet des de l'oposició municipal. Consideren un error regular l'ús de bicicletes i patinets com una qüestió de civisme i no de trànsit. La mateixa queixa va mostrar Bicicamp en el seu moment. Criticaven que el text se centri més en quin vehicle fan servir les persones per moure's que en les actituds que hi tenen quan són a sobre.

Finalment es multarà qui no remulli les miccions dels gossos

El març del 2019 es va anunciar que s'imposarien multes de 800 euros als propietaris de gossos que no remullessin les miccions dels animals a la via pública. La mesura volia ser una acció contundent contra l'incivisme en la mateixa línia que la prohibició de deixar les defecacions dels animals al carrer.

Ara l'ordenança incorpora, finalment, l'obligació de netejar amb aigua l'orina dels animals. Una mesura que es va anunciar que s'havia implementat fa més d'un any, però que realment no s'havia fet efectiva precisament perquè calia modificar l'ordenança. Així doncs, ara ja sí que, normativa en mà, la Guàrdia Urbana pot multar les persones que no remullin la zona on hagi orinat el seu gos.

Un altre aspecte que es multarà a partir d'ara és la mendicitat «agressiva, insistent o intrusiva». Des de l'oposició també s'ha criticat la mesura perquè, assenyalen, vol sancionar persones que no tenen recursos precisament per la seva situació. El text que avui entra en vigor estipula amb quins criteris.

«No es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics», comença el punt. Segueix prohibint també «que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests».

Per últim, també es concreta la prohibició d'anar nu per la via pública, una regulació que, segons la sentència del TSJC, quedava massa ambigua. Així doncs, ara s'ha concretat que està prohibit «anar despullat/ada o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat».