Els patinets, elèctrics o no, ja no podran circular per les voreres ni pels carrers per a vianants. Així s'ha aprovat al ple d'aquest divendres, que ha servit per aprovar els canvis a l'ordenança de civisme que el govern havia anunciat. També se sancionarà la mendicitat «agressiva» i anar amb el tors nu pel carrer. Tot plegat, per complir la sentència judicial que obligava l'Ajuntament a concretar més aquestes normatives.
[predef]reus-144[/predef]
La circulació de patinets, monopatins i elements similars haurà de ser la mateixa que la de les bicicletes, és a dir, limitada als carrils bici i a la calçada dels carrers concrets i previstos, i prohibida a les voreres i als carrers per a vianants. La mesura no ha agradat ni al PSC ni a la CUP, que l'han criticat força. Edgar Fernández, regidor cupaire ha considerat «absurd» que es limiti la circulació de bicicletes i patinets a uns carrils bici «que no hi seran fins d'aquí a dos o tres anys».
També Andreu Martín, portaveu del PSC, considera que, a la pràctica, el que implica és prohibir la circulació de patinets. Apunta que aquests elements es consideren «no vehicles» i, per tant, no poden circular per la calçada; «si no hi ha carril bici, l'han de portar a sobre», ha etzibat. La regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, ha rebatut que ara ja poden circular pels carrers qualificats de «zones 30», com és el cas del tomb de ravals.
Vázquez ha proposat a Martín que l'acompanyi als carrers de Reus a preguntar a la ciutadania sobre aquestes normatives i l'opinió que tenen respecte a la circulació de patinets per les voreres. La proposta no només l'ha recollit el portaveu socialista, sinó que també Edgar Fernández ha demanat participar d'aquesta hipotètica actuació. Finalment, govern (JxR, ERC i Ara Reus) i Cs han votat a favor del nou text, mentre que PSC i CUP s'hi han oposat.
Mendicitat i animals de companyia
Els canvis aprovats a l'ordenança també inclouen la prohibició de practicar la mendicitat de manera «agressiva o intrusiva», una mesura que, una vegada més, des de la CUP es considera absurda. No creuen que serveixi per resoldre el problema de les persones que demanen almoina, ni entenen com es pot voler multar a qui demana diners al carrer.
La regidora Vázquez ha respost que no es pretén criminalitzar la mendicitat, sinó actuar contra les estructures organitzades que hi ha darrere d'alguns d'aquests casos, així com delimitar que «la llibertat d'una persona acaba on comença la de l'altra». La normativa prohibeix «que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal».
Els canvis en l'ordenança també permetran aplicar, vuit mesos després, les sancions de 800 euros a qui no remulli les miccions del seu gos. Es tracta d'una mesura anunciada durant el mandat passat per l'alcalde, Carles Pellicer, i els regidors Daniel Rubio i Hipòlit Montseny. Aquestes sancions, però no es podien imposar si no es modificava l'ordenança, fet que no s'ha produït fins avui.
Protestes per la pujada d'impostos
A l'inici del plenari, i durant els primers deu minuts, un grup de persones han mostrat la seva oposició a la pujada d'impostos aprovada de cara a l'any 2020. Amb algunes proclames puntuals, han fet sentir la seva oposició a la decisió clamant per la «justícia social» i la «República de tots». Carles Pellicer, alcalde de Reus, els ha cridat l'atenció en dues ocasions fins que, finalment, han abandonat el saló de plens.