Espanya conté la respiració davant l'avanç de la quarta onada a Europa. Aquí, però, encara no ha arribat, tot i que ja hi ha símptomes d'un canvi de tendència preocupant. Davant aquesta situació, el govern central i les comunitats autònomes tracten d'acordar una sèrie de mesures comunes per a frenar els contagis fins a l'estiu.
El mateix Fernando Simón va reconèixer ahir que Espanya es troba en una lleu pujada dels contagis, una situació que trenca la bona tendència seguida des de gener. Les comunitats han notificat a Sanitat 6.216 nous casos en les últimes 24 hores, però hi ha una dada encara més preocupant: puja la incidència a 128,17.
Aquest increment pot indicar una pujada dels casos durant els pròxims dies. Davant el risc d'un repunt a les portes de la Setmana Santa, el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han començat a coordinar un pla d'actuació conjunt en el marc del Consell Interterritorial de Salut.
La seva intenció és mantenir el toc de queda a escala nacional després de Setmana Santa i mantenir-lo almenys fins a principis d'estiu. La majoria de les comunitats estan a favor de mantenir la limitació de mobilitat nocturna, amb un marge de maniobra per moure's entre les onze i les dotze de la nit.
L'estat d'alarma que finalitza el pròxim 9 de maig estableix un toc de queda entre les 23.00 i les 06.00 hores. No obstant això, les autonomies poden modificar l'horari d'inici entre les 22.00 i les 00.00, i l'horari de finalització entre les 05.00 i les 07.00.
L'extensió del toc de queda fins a l'estiu exigiria prorrogar també l'estat d'alarma. En tractar-se de la limitació d'una llibertat fonamental dels ciutadans, el toc de queda necessita estar emparat per l'estat d'alarma, que només pot modificar-lo el govern i que en aquests moments té vigència fins al 9 de maig.
El govern de Pedro Sánchez es mostra disposat a decretar un nou estat d'alarma quan finalitzi l'actual. La pròrroga beneficiaria l'estratègia de Sanitat, que passa per arribar a l'estiu amb una incidència màxima de 25 casos per 100.000 habitants. Un objectiu que s'allunya cada vegada més a causa de les noves variants i el lent ritme de vacunació.
La idea està damunt de la taula
En l'escenari ideal que plantejava el govern fa uns mesos, Espanya arribaria a l'estiu amb un 70% de la població vacunada. Això permetria aixecar les restriccions i tornar a poc a poc la nova normalitat. Però l'aparició de les noves variants i els problemes en el subministrament de les vacunes han alterat els plans. Ara com ara, l'única cosa que pot evitar una quarta ona són les restriccions.
El govern ha optat per la cautela i no anunciarà cap nova mesura els pròxims dies. No obstant això, la idea d'un nou estat d'alarma i allargar el toc de queda està damunt de la taula, i estarà condicionada a com evolucioni la situació epidemiològica a Espanya. Fonts governamentals admeten en privat que «la quarta ona justificaria la prolongació de l'estat d'alarma».
En les comunitats autònomes hi ha una preocupació real pel que pot suposar l'aixecament dels confinaments nocturns. Segons Sanitat, el 80% dels contagis en les últimes setmanes s'han produït a l'interior de domicilis i recintes tancats. Les reunions nocturnes en espais públics i privats, si s'aixeca el toc de queda, podria portar a un augment dels contagis.
Es podrien allargar els tancaments perimetrals
Si finalment es decideix allargar el toc de queda en el Consell Interterritorial de Salut, el govern preveu algunes excepcions. Es veurien alliberats de la limitació els casos d'assistència i cura a majors, malalts, dependents o persones amb discapacitat, per causa de força major o situació de necessitat o per qüestions laborals.
Entre les comunitats autònomes també comparteixen la necessitat de mantenir els tancaments perimetrals. De moment, hi ha un principi d'acord per a mantenir els confinaments perimetrals en totes les comunitats fins que finalitzi l'actual estat d'alarma, el 9 de maig. La seva intenció és mantenir la baixa incidència per a salvar la temporada estiuenca.
Si finalment s'aprova la pròrroga, no es podrà entrar ni sortir de la comunitat autònoma on un resideix fins al 9 de maig. L'actual decret de l'estat d'alarma contempla la possibilitat d'establir tancaments perimetrals, però la decisió depèn dels presidents autonòmics. En el pont de Sant Josep, les autonomies on és festiu mantenen els tancaments perimetrals. Per Setmana Santa ho faran totes les comunitats, excepte Canàries i Illes Balears.