Pla obert de la frontera que separa Andorra i l'Alt Urgell amb diversos vehicles circulant

Desconcert i confusió per la mobilitat entre Andorra i Catalunya

Mentre els andorrans, seguint instruccions del Ministeri d'Interior, poden circular lliurement per Catalunya, els catalans no es poden desplaçar al Principat

Desconcert i confusió entre la ciutadania de Catalunya i d'Andorra davant les restriccions de mobilitat. Si ahir a la tarda, els governs català i andorrà acordaven que la lliure mobilitat entre ambdós territoris es recuperaria després de Setmana Santa —si els indicadors epidemiològics no empitjoraven—, aquest divendres el 'Diari d'Andorra' ha assegurat que el Ministeri d'Interior espanyol assegura que els andorrans i residents poder moure's per Catalunya sempre que «respectin les mateixes restriccions que els catalans». Així mateix, el Ministeri també afirma que «la frontera del riu Runer continua oberta i un cop en territori català només s’han d’acatar les limitacions que imposa el Govern en funcions».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En aquest sentit, les afirmacions del departament que lidera Fernando Grande-Marlaska xoquen de manera frontal amb les decisions de l'executiu català, que va excloure Andorra de la lliure mobilitat vigent des del passat dilluns. Davant això, segons el citat mitjà, el govern andorrà precisa que l'argument que preval és el que es dona des de Madrid.

Des d'Andorra es considera que la decisió del Govern respon a una estratègia per intentar evitar la fugida de turistes al Principat durant la Setmana Santa, donant aire, d'aquesta manera, al sector turístic català, també molt colpejat per la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus.

Catalunya retarda l'assimilació d'Andorra amb la resta del territori català

Segons ha explicat el 'Diari d'Andorra', en la reunió d'ahir, el govern andorrà va reclamar de manera insistent l'assimilació d'Andorra i Catalunya, però des del Govern català, la consellera de Salut, Alba Vergés, no va cedir en aquest punt. Així mateix, des del país dels Pirineus s'assegura que la consellera va donar llargues a l'hora de fixar una data de represa de la mobilitat, fins que finalment es va acordar el 9 d'abril com a dia per assimilar Andorra amb tot el territori català.

Ahir al migdia, primer dia del confinament perimetral decretat per les autoritats espanyoles de cara a Sant Josep, la Setmana Santa i el Pont de Maig, la frontera del riu Runer, que separa Espanya i Andorra, va registrar llargues cues, segons explica el citat mitjà. La Policia Nacional demanava papers i comprovava la justificació dels viatgers que volien entrar al Principat. Només aturaven els cotxes amb matrícula espanyola, alguns dels quals van haver de girar cua per incomplir els requisits.

Fonts del govern espanyol van confirmar que els controls es fan d'entrada a Andorra, però no de sortida.