La terrassa d'un bar al barri del Poblenou, a Barcelona, amb algunes taules ocupades

El Govern acata finalment el TSJC: els bars i restaurants poden obrir després de mitjanit

Prèviament l'executiu català havia decidit tancar els negocis tot i l'ordre judicial

Actualització 21.15 hores

Nou canvi de guió en el  limit horari dels bars i restaurants de Catalunya. Segons NacióDigital, fonts del departament de Salut afirmen que finalment la  Generalitat acatarà la resolució judicial, tot i que la recorreran. D'aquesta manera, els negocis podran obrir més enllà de la mitjanit als municipis afectats.

Tot i la confirmació, la resolució del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), lloc on s'havia decretat el tancament, encara és vigent legalment i per tant caldrà esperar que la Generalitat canviï les mesures anunciades. Si el canvi es realitza abans de diumenge a les 9.00 hores del matí, el serial acabarà aquí.

Notícia original 20.20 hores

La Generalitat ha tornat a decretar el tancament de bars i restaurants a partir de les 00.00 hores de la nit. Ho ha fet a través d’una resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) després que el  Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi decretat la suspensió de la restricció.

D’aquesta manera, s’efectua una altra vegada la  limitació horària als locals de restauració i hostaleria. La mesura entrarà en vigor a partir d’aquest diumenge 2 d’agost a les 9.00 hores del matí. Per tant, els empresaris gaudiran de dues nits, la de divendres i la de dissabte, per obrir fins més enllà de les 00.00 hores.

 

El TSJC autoritza a obrir més enllà de mitjanit

Aquest divendres al matí, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit mantenir el tancament de discoteques i sales de festes, però alhora ha anunciat que permet obrir fins més tard a bars i restaurants de les zones amb restriccions, que fins ara havien de tancar a mitjanit.

La interlocutòria del tribunal manté el tancament de discoteques, sales de ball i sales de festa amb espectacles a tot Catalunya perquè tancar-les només als llocs amb restriccions  podria generar moviments de població cap als locals oberts.

En canvi, considera que obligar bars, restaurants, terrasses, guinguetes i bars musicals a tancar abans de les 00.00 hores de la nit als municipis amb restriccions de l'àrea de Barcelona, Alt Empordà, Segrià i Noguera no està prou justificat, perquè l'ampliació horària no incrementaria el risc, i es poden prendre mesures per evitar-ho. El tribunal també permetrà obrir fins més tard, a tot Catalunya, els salons de joc, casinos i bingos pel mateix motiu.

Per prendre la decisió, el TSJC s'ha basat en l'informe de l'Agència de Salut Pública aportat per la Generalitat, que indica que la mitjana d'edat dels positius detectats ha baixat notablement al juliol respecte al març, cosa que s'atribueix sobretot a l'oci nocturn.

La patronal de l’oci nocturn recorrerà la resolució del TSJC

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha anunciat que  recorrerà la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que autoritza a obrir fins més enllà de la mitjanit bars i restaurants però manté el tancament de les discoteques. El recurs es basarà en un argument «reconegut i acceptat» pel mateix TSJC, que a la resolució d'aquest divendres estableix que «no queda acreditat que es produeixi una  major transmissió del virus en funció de l'hora de tancament».

Joaquim Boadas, secretari general i cap dels serveis jurídics de Fecasarm, ha recordat que fins al dia que van ser tancades, les discoteques funcionaven amb un 50% d'aforament i amb taules i cadires a la pista de ball en base a la resolució de data 22 de juny. Per això ha opinat que, en realitat, funcionaven com a restaurants  i, per tant, «pel fet de tancar a les sis de la matinada en comptes de dos quarts de quatre, això no afectaria el risc de transmissió».

D'acord amb aquest argument, Boadas ha explicat que Fecasarm presentarà dilluns el  recurs de reposició  i demanarà al TSJC que reconsideri la decisió de no permetre la reobertura cautelar de les discoteques i sales de festa. D'altra banda, l'entitat també ha demanat a la Generalitat que deixi sense efecte la nova limitació horària a restaurants i similars a les dotze de la nit als municipis de l'àrea metropolitana afectats per les restriccions de la covid-19.

El president de la Fecasarm, David López, ha subratllat que la limitació dictada per la Generalitat va «en contra»  de l'esperit de la resolució del TSJC. Per això s'ha demanat al Departament d'Interior i al de Salut que deixin sense efecte la nova resolució pel que fa a la limitació horària,