Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aula d'una escola amb alumnes de primària aixecant el braç

El gran canvi amb l'horari de les escoles que acaben de proposar a Espanya

L'OCDE apunta el problema que provoca l'abandonament escolar

En els darrers anys, s'ha donat moltes voltes a com s'ha de desenvolupar l'educació a les escoles d'Espanya. S'han estudiat quines són les claus de l'abandonament escolar, que mostra un percentatge notablement elevat al país, i és més que necessari resoldre aquest assumpte tan delicat en l'àmbit educacional.

Cal resoldre aquest problema com més aviat millor per identificar les escoles vulnerables. A més de tenir en compte com s'ha de fomentar la inclusió, l'equitat i el benestar a les aules espanyoles. Tot això s'analitza per tal que sigui més reduït aquest abandonament.

Una de les propostes que ha posat damunt la taula l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) és eliminar l'horari intensiu que se centra als matins escolars. L'OCDE va presentar dimarts 13 de juny un informe sobre això que s'anomena 'Propostes per a un pla d'acció per reduir l'abandonament escolar primerenc d'Espanya'.

L'OCDE insta Espanya a reduir les jornades intensives a les escoles

Es tracta d'un informe que han fet col·laborant amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional i la Direcció General de Suport a la Reforma Estructural de la Comissió Europea. Per a l'OCDE, s'ha d'implantar a Espanya amb una prioritat màxima i un punt de vista homogeni per conèixer els centres vulnerables i orientar els recursos. A més, valora «treballar a favor d'un enfocament comú per a la gestió de dades dels centres educatius».

Nens i nenes jugant amb una pilota al pati del col·legi
Proposen eliminar la jornada intensiva de les escoles d'Espanya. | Getty Images

Especialment, l'OCDE posa el focus sobre l'aplicació del temps d'aprenentatge a les aules. I és que «molts centres funcionen amb un horari intensiu centrat als matins, la qual cosa obliga els pares a pagar per les classes extraescolars».

L'OCDE aposta per ampliar el temps d'aprenentatge dels alumnes

Aquest organisme desitja que Espanya copiï països com ara Dinamarca i Portugal. Tots dos han adoptat sistemes flexibles de jornada completa per ampliar el temps d'aprenentatge. Estem parlant d'unes mesures que «han anat acompanyades d'una oferta més gran de menjadors escolars i activitats extraescolars».

L'informe deixa clar que: «Espanya podria valorar la possibilitat d'adoptar un enfocament similar pels avantatges que podria aportar, en particular per als alumnes desafavorits. Una transició factible exigiria invertir en subvencions per a l'alimentació i les infraestructures escolars i remunerar adequadament el personal dels centres».

També es vol millorar la qualitat docent revisant el procés de contractació dels equips directius dels centres. Indiquen que és vital continuar invertint en el seu desenvolupament professional continu, posant el focus als centres vulnerables.

L'abandonament escolar primerenc a causa d'altres factors, segons l'OCDE

Alhora, l'OCDE insta a «prosseguir i ampliar» el treball per reduir la repetició de curs. Cal fer atenció als centres que adoptin mesures de suport als alumnes en risc de repetir. És molt positiu «encoratjar-los a utilitzar les subvencions per fer efectiu aquest suport».

Grup d'estudiants universitaris parlant
L'OCDE té clars els problemes principals a les escoles espanyoles. | Getty Images

Així mateix, exposa que cal «continuar promovent la flexibilitat curricular, una Formació Professional atractiva i de qualitat i els programes de reincorporació escolar». Per això, és vital conèixer i difondre informació sobre els Centres d'Educació de Persones Adultes i les Escoles de Segona Oportunitat al territori. És important que hi hagi un web específic que atorgui un punt d'accés únic.

A tall de resum, l'OCDE indica que entre les causes de l'abandonament escolar primerenc hi ha: «La persistència de la cultura de la repetició, però també rau en l'escassa cultura d'avaluació de les polítiques educatives. Han de ser repensades, amb un intercanvi d'experiències més gran, i compartir més les dades que existeixen i que no sempre s'analitzen adequadament per dirigir-ne les polítiques».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!