L'horari dels treballadors espanyols podria patir una variació. Recentment es proposava una mesura amb la intenció de reduir la jornada laboral. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, havia plantejat que les 40 hores setmanals s'anessin reduint de mica en mica. El 2026 es preveia una retallada de dues hores i mitja, fins a les 37,5 hores, per assolir les 32 setmanals el 2032.
Aquesta mesura era contemplada dins de l'Estudi de fonamentació per a la Llei d'Usos del Temps, que era el gran projecte de Díaz. Tot i això, sembla que el seu plantejament no ha tingut gaire acceptació dins del govern, que ha optat per guardar-lo en un calaix.
En aquest informe hi van prendre part més de 60 experts de diferents àrees. Una és la professora titular de Dret Laboral d'Esade Anna Ginès. Explica que «proposem rebaixar la jornada a 37,5 hores el 2026 i a 32 hores el 2032».
Aquest canvi es faria de manera progressiva segons «els diferents sectors». Per facilitar-ne la implantació s'oferirien «incentius», ha subratllat. D'aquesta manera, s'alinearà la jornada amb «una tendència que estan seguint molts països i moltes empreses amb la jornada que ja existeix a l'administració pública».
Aposta per la flexibilitat horària
La vicepresidenta segona del govern sempre ha defensat la necessitat d'apostar per la flexibilitat a la feina. Busca que siguin els llocs de treball els que s'adaptin als professionals, i no al revés.
Durant la presentació de l'estudi ha indicat que «ha arribat el moment d'abordar la llei d'usos del temps». Segons ella, cal una «nova normativa del temps de treball, però també dels usos del temps», però, no únicament «per cuidar, sinó també per poder desenvolupar els projectes de vida amb llibertat, per tenir temps per viure, pensar, avorrir-nos...».
En aquest informe també s'hi recull la necessitat de limitar les hores extraordinàries. El límit quedaria fixat en les 80 hores anuals, amb un recàrrec del 25% del preu de l'hora ordinària. La prestació d'aquest tipus de serveis requerirà una notificació amb almenys 24 hores d'antelació.
Una altra mesura proposada fa referència a la compactació de la jornada. Les jornades partides només haurien de tenir una sola interrupció, que com a màxim seria una hora. Això permetria avançar l'hora de sortida i així obtenir uns «horaris més raonables i saludables».
En aquest sentit, els responsables de l'anàlisi hi troben un impediment. Pot comportar un contratemps a algunes famílies, sobretot les que tinguin «fills que menjaran a casa entre setmana».
Solucions pensant en el benestar de l'empleat
Els experts plantegen, a més, un canvi profund pel que fa a les excedències laborals. Contemplen la possibilitat que els treballadors tinguin una excedència per formació d'un o dos anys. També fan esment de la creació de borses d'hores i de l'ampliació dels permisos retribuïts.
Yolanda Díaz va assenyalar que «la manca de temps no pot ser una fatalitat», publica el portal Economía Digital. Sosté que «l'estat d'alerta permanent de les persones treballadores té a veure amb una forma d'organització de la feina que és ineficaç».
La creació del Ministeri del Temps
Una de les mesures que s'estudien per part de la ministra de Treball és la posada en marxa d'un Ministeri del Temps. A l'esmentat informe també aprofundeixen en la necessitat de prendre mesures de racionalització dels horaris.
Entre altres coses, avançarien l'horari de tancament dels comerços i el 'prime time' de la televisió. També fixarien a una hora més primerenca els actes públics i les rodes de premsa. D'aquesta manera, es garantiria que la gent se n'anés per al llit abans. A això se li sumaria una millora dels serveis de transport públic i potenciar el teletreball.