Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro

El gran canvi a l'octubre que afecta directament les pensions de jubilació

A partir de l'1 d'octubre, els treballadors a temps parcial estan de sort

La reforma de les pensions segueix el seu curs i els canvis substancials que ha emprès el govern espanyol són un fet. En aquests darrers temps no deixen de sorprendre els ciutadans i ho fan per satisfacció de la majoria dels pensionistes espanyols.

La veritat és que les modificacions en aquest àmbit no paren d'arribar i en els pròxims mesos i anys es duran a terme molts més canvis. Per exemple, la pujada de les pensions mínimes i màximes fins a almenys l'any 2027.

En aquest cas, el tema de l'article d'avui afecta la pensió de jubilació sobre una modificació que entrarà en vigor a l'octubre. Serà efectiva a partir del dia 1 per a alegria de molts ciutadans.

Atenció al canvi que entra en vigor aviat i afecta les pensions de jubilació

Es tracta de la regulació dels períodes de cotització, en aquest cas, per a aquells que treballen a temps parcial. I és que el govern d'Espanya ha posat a fin a l'agulla els últims mesos de manera fèrria perquè la cotització de la jornada a temps parcial computi com un dia complet a la Seguretat Social.

Estem parlant a efectes de la manera de calcular les pensions, com ara les de jubilació. Tanmateix, també afecta les d'incapacitat permanent, incapacitat temporal, naixement i cura del menor, la mort i la supervivència.

Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro
Milions de treballadors seran beneficiats per aquest canvi. | Pexels, Photo Images

Aquesta modificació està inclosa de ple a la segona part de la famosa reforma de les pensions de José Luis Escrivá, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

La jornada a temps parcial cotitzarà a la Seguretat Social com a dia complet

Recordem que aquesta va ser aprovada al Reial decret llei 2/2003, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat el darrer 16 de març. Una norma que li donarà un tomb a l'article 247 de la Llei de la Seguretat Social, que gestiona el còmput dels períodes de cotització.

En aquest cas, posarem el focus en com afecta aquest canvi la pensió de jubilació de milions d'espanyols. Per exemple, si actualment treballes a mitja jornada i vols cotitzar un dia a la Seguretat Social, hauràs d'estar donat d'alta dos dies.

Muntatge d'un senyor amb els braços plegats i la imatge amb el logotip del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
Els canvis en la cotització de la jornada parcial són notoris. | Europa Press, Billion Photos

Però això s'acabarà molt aviat, ja que avui canvia completament la situació per a milions de treballadors. Es corregirà un aspecte en què els treballadors a mitja jornada sortien perjudicats i tenia una cobertura menor de la Seguretat Social. Igualment, la prestació es reduïa si la comparem amb el que passarà a partir de l'octubre. Un canvi de pes que beneficia, sens dubte, molts dels treballadors i pensionistes d'Espanya.

El SEPE ja va implementar aquest canvi després d'una sentència del Tribunal de Justícia Europea

Estem parlant d'una de les mesures per reduir notablement la bretxa de gènere a les pensions. I ho diem perquè la gran majoria de la gent que treballa a mitja jornada són dones.

Recordem que el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE, per les seves sigles en castellà) ja es va avançar fa temps amb aquesta mesura que s'implementarà avui per a aquells treballadors que fan la seva tasca a temps parcial.

Quant a les prestacions per desocupació, el SEPE ja va complir la seva comesa. I ho va dur a terme després d'una sentència ferma per part del Tribunal de Justícia Europea. Tot i això, es va passar a calcular i incloure el període que ha estat d'alta el treballador, mentre que es va deixar de banda quantes hores ha estat treballant durant el dia.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!