Els caixers dels bancs patiran un canvi important. Deixaran de ser tal com els coneixíem fins ara. Tot i això, les novetats que s'introdueixin estan pensades per facilitar els tràmits a un nombre més gran d'usuaris.
Aquesta decisió es produeix arran d'un projecte de llei en matèria de requisits d'accessibilitat de determinats productes i serveis. Es va aprovar pel Consell de Ministres i durant els pròxims anys es durà a terme aquesta transformació, publica Ok Diario.
L'objectiu d'aquesta mesura és fer més accessibles aquests espais, pensant sobretot en les persones amb discapacitat. Afectarà tant els caixers automàtics com els terminals d'autoservei.
Aquests són els canvis que arribaran als caixers
La Directiva (UE) 2019/882 del Parlament Europeu i del Consell, del 17 d'abril del 2019, imposa una sèrie de condicions. Hauran d'aplicar aquestes modificacions els diferents membres de la UE a diferents productes i serveis.
Entre els plantejaments presentats hi ha la protecció del dret de les persones amb discapacitat. Han d'accedir a tots els béns i serveis existents al mercat amb les mateixes condicions que la resta. Quan entri en vigor aquesta norma, els caixers hauran de patir una profunda renovació per fer-se totalment accessibles.
Això es fa sobretot pensant en la gent amb problemes de visió, audició o amb dificultats per caminar. En el cas d'aquests últims, els resulta molt complicat arribar als caixers, sobretot per a aquells que es mouen amb cadira de rodes. Estan a una gran alçada per operar-hi.
Els caixers es canviaran de manera progressiva
Aquesta llei començarà a funcionar a partir del 28 de juny del 2015 per als nous productes i serveis, assenyala Cinco Días. Tot i això, per als béns i serveis els contractats dels quals ja estiguessin vigents abans, l'entrada en vigor d'aquesta mitjana s'endarrereix. En concret, no arribarà fins al 29 de juny del 2030.
Pel que fa als terminals instal·lats amb anterioritat al 28 de juny de 2025, el seu funcionament continuarà sent el mateix. Es mantindran fins que finalitzi la seva vida útil. Això sí, expliquen que en cap moment podran seguir operatius més de deu anys després de la seva col·locació.
Altres serveis que s'hauran d'adaptar a la legislació
Amb tot això, es pretén que les persones, al marge de la discapacitat, puguin tenir accés a tots els serveis en igualtat de condicions. Però, les novetats que s'introdueixin a la normativa no només afectaran els caixers i terminals automàtics.
També han de ser accessibles els llibres electrònics, els serveis de comerç electrònic i els serveis de transport i els seus terminals. A això també se li ha d'unir la petició que fan les autoritats. Reclamen que el telèfon d'emergències, el 112, estigui adaptat per a tota mena d'usuaris, cosa que actualment no passa.
En aquest cas, es pensa sobretot en les persones amb problemes auditius, a les quals avui dia els resulta força complex fer ús d'aquesta línia. Les decisions que s'aplicaran durant la pròxima dècada estan pensades per facilitar la vida als ciutadans. Cal no oblidar que la població espanyola cada cop és més envellida i cal intentar adaptar-se a les seves necessitats.
«L'augment de l'esperança de vida a la societat està portant a un procés d'envelliment de la població. Fa preveure un important increment del nombre de persones amb discapacitat els pròxims anys». Així ho admeten des del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 . Esgrimeixen que l'edat resulta un factor essencial «que porta a aquesta situació». Per tant, es tractarà d'un procés que s'emprendrà de manera progressiva.