Un equip d'investigadors ha constatat la presència del gat fer o salvatge i de l'isard a l'Espai Natural Protegit de les Guilleries-Savassona. Es tracta d'una recerca feta en el marc del PremiGuilleries, atorgat per la Càtedra de l'Aigua Natura i Benestar, impulsada conjuntament per l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la UdG i la UVic-UCC. El projecte té com a objectiu conèixer la distribució i l'abundància d'espècies de carnívors a les Guilleries. Per aconseguir-ho, els investigadors fan servir la tècnica del trampeigfotogràfic. A banda de la detecció del gat fer, els primeres resultats també han visualitzat un isard, un animal herbívor que ha sorprès als investigadors perquè avui dia es localitza fonamentalment als Pirineus.
Des de principis d'any, l'equip d'investigadors duu a terme la seva recerca, orientada a la detecció d'animals carnívors als espais d'interès natural que conformen les Guilleries. Els primers resultats obtinguts constaten la presència del gat fer o salvatge ('Felis silvestris') a l'Espai Natural Protegit Guilleries-Savassona, 'una troballa interessant pel fet que la distribució d'aquest animal al llarg del territori català, que avui dia es coneix amb poca exactitud', asseguren els investigadors. El gruix central del projecte té com a objectiu conèixer la distribució i l'abundància d'espècies de carnívors de les Guilleries. Per aconseguir-ho, els investigadors fan servir tècniques de trampeig fotogràfic.
Espècies fora de la seva àrea de distribució coneguda
A més de la detecció del gat fer o salvatge, els primers resultats també han visualitzat la presència d'un isard ('Rupicapra pyrenaica'), un animal herbívor que ha sorprès els investigadors perquè avui dia es localitza fonamentalment als Pirineus. La seva troballa, asseguren, dona suport a les dades anteriors del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que constaten que no és estrany observar isards en àrees de muntanya mitjana (excepcionalment, al nord del Lluçanès i d'Osona). Els investigadors expliquen que "el bon estat de les seves poblacions facilita la dispersió d'individus aïllats cap a nous territoris on fins ara l'espècie no era present".
També han mostrat la presència de la mostela, un petit carnívor d'ambients agraris, actualment molt rarificada i en possible regressió a Catalunya. La guilla –que dóna nom a l’espai– és l'animal carnívor detectat més freqüentment. D'altra banda, els investigadors han posat en marxa una sèrie de parcel·les per trampejar petits mamífers. El projecte, que té previst presentar els resultats a finals del 2020, ha de permetre tenir una visió més precisa de la presència dels carnívors que viuen a les Guilleries.
Incentivar la recerca
La Càtedra de l'Aigua, Natura iBenestar que comparteixen l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la UVic-UCC i la Universitat de Girona (UdG), va instaurar aquests premis amb l'objectiu d'incentivar la recerca en tres línies de treball diferenciades: l'aigua, el territori i la biodiversitat. El guardó dota els guanyadors amb 5.000 euros i els dóna un any de temps per desenvolupar el seu projecte. El treball acabat, a més, veurà la llum en el marc d'una col·lecció de publicacions de la Càtedra.