Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro

La gran transformació que prepara la Seguretat Social que afecta als futurs pensionistes

Les prestacions representen un 40% de la despesa dels comptes públics d'Hisenda

Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro
Amb la vista posada al 2025, tot sembla indicar que l'edat de jubilació legal arribarà als 67 anys | Pixabay

Les pensions dels pròxims anys podrien estar en perill. Les prestacions representen un 40% de la despesa dels comptes públics que prepara Hisenda, quelcom que pot suposa una gran despesa pública. Malgrat que no hi haurà una reforma com les viscudes l'any 2011 i 2013, el cert és que podrien portar a terme algunes transformacions que afectarien els ciutadans els quals la seva edat es troba a menys de cinc anys de la jubilació.

L'objectiu d'aquesta transformació no és altra que acabar amb el dèficit de la Seguretat Social. Amb la vista posada l'any 2025, tot sembla indicar que l'edat de jubilació legal arribarà als 67 anys. Mentrestant, els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats estan tancant les seves negociacions en els canvis que es poden assumir a curt i mitjà termini.

En aquest sentit, el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, serà qui tanqui les compareixences davant la comissió. A partir d'aquí, els partits negociaran les recomanacions perquè el govern espanyol les apliqui definitivament.

 

Només queden 1.500 milions al Fons de Reserva

Semblar ser que la sostenibilitat del sistema de pensions s'ha posat més que mai en dubte després de la crisi de la pandèmia del coronavirus. La gran quantitat de cotitzacions no cobreix les necessitats que té la Seguretat Social, que destina uns 10.000 milions d'euros al mes per abonar tota mena de pensions. El deute de l'organisme amb l'Estat ha augmentat ja fins als 55.000 milions i en el Fonts de Reserva queden al voltant d'uns 1.500 milions.

El diputat del PNV en el pacte de Toledo, Íñigo Barandiarán, assegura que «una de les normes proposades és que tot allò que no sigui sistema de pensions pròpiament dit, surti del mateix». A més, afegeix que «les cotitzacions dels treballadors financen aquelles prestacions fonamentalment contributives o lligades de forma estricta en l'àmbit de la solidaritat».

L'objectiu de la comissió és que el pagament de les prestacions com les dels orfes o les SOVI recaiguin sobre els pressupostos generals de l'estat i s'excloguin de la Seguretat Social.