Imatge d'arxiu de la secció de joguines d'una gran superfície comercial

Els grans magatzems volen que els seus empleats treballin més diumenges i festius

Els sindicats rebutgen les primeres propostes de la patronal de cara al nou conveni col·lectiu que s'ha començat a negociar

Anged, la patronal que reuneix grans empreses de distribució —que no inclou els supermercats— com Carrefour, Alcampo, Ikea o El Corte Inglés, vol que els empleats d'aquestes companyies treballin 23 diumenges i festius nacionals, sigui a porta oberta o tancada, segons la normativa de cada comunitat autònoma. Aquesta és una de les propostes més polèmiques que la patronal ha posat sobre la taula durant la negociació del nou conveni col·lectiu, que afecta més de 230.000 persones.

Aquesta proposta, però, ha rebut el rebuig de la totalitat dels sindicats, que també s'oposen a altres de les propostes que Anged ha portat a la taula de negociació, com la vigència del conveni —quatre anys— i la congelació salarial. En aquest sentit, segons ha informat el digital 'Vozpópuli', els quatre sindicats implicats en la negociació —Fetico, Fasga, CCOO i UGT— tenen la voluntat que el nou conveni no s'allargui més dos, un termini que consideren prou ampli per afrontar la situació post-pandèmia.

Caiguda de clients i de vendes

En la primera trobada entre patronal i sindicats, celebrada aquest dilluns, Anged va assenyalar que els hipermercats, grans superfícies i grans magatzems han vist reduïda l'afluència de clients en més d'un 40%. Així mateix, asseguren que durant el mes de gener les vendes han caigut un 17,6% respecte al mateix mes de l'any passat. Per tot això, la patronal aposta per congelar els salaris, matisant que «s'incrementarien si millorés el resultat de les empreses».

La negociació del nou conveni arriba en plena pandèmia de coronavirus, amb establiments tancats totalment o parcialment en algunes autonomies i amb les companyies reforçant les vendes en línia. En aquest sentit, des de Fetico, sindicat majoritari en el sector, apunta que una de les obsessions de la patronal és regular el treball en diumenges i festius, que fins ara és voluntari.

«És una barbaritat i és innecessari»

Anged proposa que en tots els centres de treball d'Espanya es treballin 23 diumenges i festius a l'any, que serien a porta tancada si no es permet l'obertura al públic dels establiments, preparant comandes en línia. Fonts consultades pel digital 'Vozpópuli', asseguren que «és una barbaritat i és innecessari, ja que no en tot el país existeix la mateixa demanda en línia i a més tenen la pretensió de no pagar-lo».

Els sindicats denuncien que la patronal només centra les seves propostes al conveni per afrontar la crisi actual, sense contemplar millores en la situació. La pròxima reunió entre patronal i sindicats se celebrarà el pròxim 3 de març, moment en què els representants dels treballadors posaran sobre la taula les seves propostes.