Unes ulleres de sol situades a la sorra d'una platja

Metges i experts aclareixen si tindrem un estiu normal

Els professionals han destacat que la possibilitat de transmissió disminuirà fins a 10 vegades amb l'arribada de les altes temperatures

A pesar que la incidència ha disminuït i que estem vivint un esperançador descens de contagis i morts, molts experts han assenyalat que hem d'extremar la precaució per a no accelerar l'arribada d'una quarta onada. Tant és així que fins i tot molts estan retardant el seu optimisme enfront dels mesos d'estiu.

No obstant això, hi ha alguns experts que sí que han augurat una bona època estival. Fa uns dies el viròleg García Sastre li va posar nom a les coses que podríem fer durant aquests mesos.

Aquest expert va destacar que per a llavors hi ha moltes probabilitats que hi hagi un gran percentatge de la població vacunada i una gran quantitat de persones que ja han patit la malaltia i que, per tant, compten amb anticossos.

Una cosa que han tornat a ressaltar ara un altre gran nombre de professionals dels Estats Units en un article publicat en el mitjà 'The Atlantic'. Segons ells, aquests dos factors reduirien al màxim els contagis, les hospitalitzacions i, sobretot, les defuncions.

Disminuirà la possibilitat de transmissió

D'aquesta manera, han pronosticat un meravellós estiu en el qual la gent podrà visitar als seus familiars, els bars i els restaurants tindran permès obrir amb normalitat i es podrà viatjar.

Ashish Jha, degà de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Brown, fins i tot ha assegurat que per al pròxim 4 de juliol, el dia que se celebra la Independència als Estats Units, ja serà possible realitzar una barbacoa en la qual hi hagi més de 20 convidats.

Aquests experts esperen que per a principis d'estiu del 2021 s'hagi aconseguit la immunització del 70 o 80% de la població, en la qual també s'ha inclòs a aquelles persones que ja han vençut a la malaltia.

Segons una recerca recent en la Universitat de Columbia, els casos de contagis de SARS-CoV-2 als Estats Units serien fins a 5 vegades més del que mostren les dades, i això indicaria que una gran part de la ciutadania estatunidenca ja comptaria amb anticossos.

A més, l'arribada del bon temps també és clau perquè els contagis disminueixin considerablement, ja que quan deixa de fer fred la majoria d'activitats es realitzen a l'aire lliure i això, unit a les altes temperatures, redueix la possibilitat de transmissió fins a 10 vegades menys.

Els llocs amb pitjors dades de pandèmia són els que millors prediccions auguren

D'altra banda, els experts han destacat que la disminució de casos es produirà amb percentatges més alts en aquells estats on les mesures de protecció han estat molt menors, ja que serà els llocs on hi haurà major població immunitzada.

Aquest seria el cas, per exemple, de Dakota del Nord i Dakota del Sud. Allí els seus responsables polítics han estat més poc inclinats a prendre mesures preventives contra el virus i els seus ciutadans ho han pagat molt car.

La taxa de mortalitat en aquests estats ha estat un 34% més alta que en la resta del país i el 13% ha tingut un cas confirmat de Covid-19. Jeff Shaman, investigador de la Universitat de Columbia, ha recalcat que això «probablement significa que el 60 o el 65% de la població s'ha infectat en aquella zona» i que podria suposar que allí s'estiguin «acostant a la immunitat del ramat».

Tot sembla indicar que realment estan aconseguint la immunització de tots els ciutadans, ja que a Dakota del Nord s'han vist molt pocs casos aquest hivern malgrat els terribles mesos que ha passat el país. En aquest estat ningú porta mascareta des de fa un mes i durant els últims set dies no s'ha reportat cap mort per coronavirus allí.

70% de la població vacunada a l'estiu

Tenint en compte aquestes dades als Estats Units, un dels llocs més afectats per la pandèmia, podríem ser optimistes pensant en l'estiu que ens espera a Espanya. De fet, els experts del país també han apuntat a una època estival gairebé normal si tot va bé amb el ritme de vacunació.

Amb la Setmana Santa ja descartada, i amb l'arribada més que probable d'una quarta onada de contagis en els pròxims mesos, ens presentaríem al juny amb un dràstic descens de casos i amb un 70% de la població immunitzada. A més, les altes temperatures i el traslladat de les activitats a l'aire lliure, també ajudarien a disminuir la transmissió.

Malgrat que s'ha augurat un estiu bastant semblant als quals hem viscut abans de la pandèmia, no cal pensar que el coronavirus haurà desaparegut per a l'època estival. Encara que hi haurà una reducció considerable de contagis i les mesures preventives es relaxaran en molts llocs, la pandèmia tindrà un final molt dilatat que fins i tot podria allargar-se fins a un o dos anys més.

El SARS-CoV-2 no haurà desaparegut ni tan sols aleshores: baixarà la seva intensitat i es convertirà en una infecció menys letal. Probablement haurem de vacunar-nos contra ella durant diversos anys i caldrà vigilar el seu progrés en els diferents països del món i les seves diferents mutacions i variants.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.