Imatge d'un porc senglar caminant

Graven per primera vegada porcs senglars utilitzant eines

En un zoològic de París es va poder observar aquest nou descobriment, quan uns investigadors van filmar que uns porcs senglars utilitzaven bastons per cavar i construir nius per les seves cries

Fins fa relativament poc, els científics creien que els éssers humans érem els únics animals capaços d’utilitzar eines, una habilitat que ens distingia de la resta d’animals del planeta. Però aquesta suposició va ser descartada després que nombroses investigacions demostressin que moltes altres espècies també n’utilitzaven, des de peixos a les aus, passant pels insectes i els mamífers.

L’última incorporació a aquesta llista ha tingut lloc a París, en un zoològic, després que uns investigadors observessin a uns porcs senglars autòctons de les Filipines utilitzar un tros d’escorça com a pala i excavar amb ella un niu.

Aquests porcs domèstics, procedents de la família Siudae, són un altre exemple de fins a quin punt ha evolucionat la naturalesa. L’ús d’eines es considera com un signe d’intel·ligència, i els investigadors feia temps que es preguntaven perquè mai ningú havia vist a un poc utilitzar algun tipus d’eina quan es troben entre els animals més llestos.

Però això ja és part del passat. Aquests porcs senglars de les Filipines, que es troben en perill d’extinció, han estat gravats al zoològic de París utilitzant un pal per excavar un forat. D’aquesta manera, els científics van descobrir que les femelles dels porcs utilitzaven aquestes eines durant l’època de cria per cavar forats on criar les seves cries.

Dubtes entre la comunitat científica per l’eficiència de l’eina

Tot i el nou descobriment, els investigadors encara no tenen del tot clara la raó per la qual cosa aquests animals utilitzen aquesta eina, ja que sembla que no els dóna cap mena d’avantatge a l’hora de cavar  els seus nius. A més, també van poder observar que de les 11 ocasions on els porcs varen utilitzar les eines, sempre eren femelles menys un cop.

Les imatges també plantegen preguntes sobre com es produeix la transferència del coneixement entre aquests animals i la hipòtesi dels experts és que «l’ús del pal per cavar es podria haver après socialment a través de la transmissió vertical entre mares i filles, i horitzontal, entre femelles i mascles».

I és que la naturalesa mai deixarà de sorprendre’ns, ja que algunes d’eines que s’utilitzen dins el regne animal són realment impactants, com per exemple: corbs utilitzant bastons per enganxar a les seves preses; llúdrigues utilitzant pedres per trencar el marisc que pesquen; elefants que utilitzen rocs i troncs per tapar pous d’aigua; o rates utilitzant bastons petits per guiar a una companya cega...

També et pot interessar...