Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'una manifestació a la Zona Franca.

Es retira l'inversor de Nissan a la Zona Franca i perillen 1.700 llocs de feina

Asseguren, però, que s'està treballant en «plans alternatius» per donar una sortida laboral als treballadors afectats

El candidat que havia de posar punt final a la dramàtica situació dels prop de 1.700 treballadors de Nissan a la Zona Franca ha anunciat que finalment no invertirà. Es tracta d'un cop molt dur tant per als treballadors com per al Govern, que confiava en la inversió de Great Wall Motors (GWM) pel seu pla de reindustrialització després de l'adéu de Nissan.

El fabricant de cotxes xinès ha comunicat definitivament que es retira del projecte de Nissan, al·legant que la planta no encaixa amb els seus plans d'expansió.  «Volen construir una nova fàbrica, més gran que la de Nissan i adaptada al 100% a les seves necessitats», apunten segons fonts del Departament de Treball.

1.700 treballadors a la corda fluixa

Són prop de 1.700 els treballadors que es podrien quedar sense feina si no es troba una solució ben aviat. Great Wall Motors era el candidat preferent per ocupar la planta més gran que Nissan deixarà a Catalunya, la de la Zona Franca.

Amb l'anunci de la seva retirada, els comitès d'empresa han assegurat que segueixen treballant amb «plans alternatius», els quals ja s'haurien activat després de l'última reunió de la mesa de reindustrialització. 

Des del Departament de Treball han volgut recordar que la de GWM no és l'única opció que hi ha sobre la taula. Han promès que es treballa «sense descans per assegurar que el procés de reindustrialització de Nissan acabi bé, pels milers de treballadors afectats i pel teixit industrial del país».

Great Wall Motors ja feia setmanes que havia anunciat la pèrdua d'interès en la planta de la Zona Franca, ja que asseguren que se'ls queda petita perquè volen fabricar el doble de cotxes que havien proposat en  un inici. Tot i la contraoferta de l'administració, finalment la multinacional xinesa ha decidit buscar un nou emplaçament.

Les opcions alternatives per la Zona Franca

L'opció alternativa per Zona Franca passaria pel hub d'electromobilitat liderat pels catalans QEV Technologies, que volen instal·lar-hi un consorci d'una desena d'empreses relacionades amb la mobilitat zero emissions, entre les quals les sueques Volta o Inzile. La mesa, però, no contempla d'inici atorgar tot l'espai de la planta de Zona Franca al hub. El projecte inicial del consorci implicava quedar-se amb totes les instal·lacions i invertir uns 1.000 milions d'euros.

Així doncs, es planteja dividir l'espai perquè l'aprofitin altres empreses que aposten per donar un ús logístic als terrenys de la Zona Franca com la socimi Merlín Properties, que s'ha unit amb el Port; la immobiliària Goodman, la consultora i gestora JLL o la cooperativa alimentària Consum.

 
Alguns dels candidats han fet públic els seus projectes, mentre que d'altres han preferit no publicitar-los. Per exemple, la immobiliària australiana Goodman va anunciar que apostava per invertir 550 milions en la reconversió dels terrenys per acollir activitat logística i industrial, generant 3.200 feines.
 
Goodman també s'ha postulat per ocupar la planta de Montcada i Reixac, que Nissan també deixarà buida al desembre, amb una «solució global que integri la indústria amb la logística de distribució urbana». La mesa, però, té oberta una negociació prioritària amb el fabricant de motos Silence per ocupar aquest espai.
 
Pel que fa a Merlin Properties i al Port de Barcelona va transcendir que el projecte tenia la intenció de crear 4.000 llocs de feina amb un desenvolupament de naus logístiques i industrials al servei portuari, a més d'un Data Center Hiperescala, amb una inversió total de 810 milions d'euros.