Un arbre de Nadal amb una mascareta penjant-ne

«Ja és tard per salvar-nos del coronavirus per Nadal»: poden arribar 3 mesures

Els experts alerten del que ha d'arribar a Espanya aquestes festes

Alarma a Espanya pel que hem conegut les últimes hores sobre l'evolució de la pandèmia del coronavirus. I és que són molts els experts que lamenten que potser s'ha arribat tard per controlar una nova onada del virus de cara al proper Nadal.

«Actuar d'hora en una pandèmia es considera, moltes vegades, alarmista. Actuar tard sempre és un desastre», apunta Gorka Orive. Aquest expert és professor associat de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat del País Basc.

Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.
Pot ser massa tard per controlar el coronavirus de cara al Nadal a Espanya. | GTRES
 

Espanya és a escassos dies de celebrar Nadal, amb sopars d'empresa i amics, celebracions familiars i multituds pel carrer. Espanya va entrar divendres passat 10 de desembre, en risc alt per Covid-19, i es va registrar una incidència de 305.

«El fet que estiguem més vacunats que a la resta d'Europa no ens fa immunes»

Davant d'aquest panorama, el Ministeri de Sanitat ha parlat per fer dos tipus d'indicacions: limitar el nombre de persones a les reunions nadalenques i seguir amb les mesures de prevenció.

I és que som l'únic país europeu que no ha fixat mesures pensant en el període més difícil de la pandèmia. I és el que va des del 15 de desembre fins a finals del mes de gener.

«El fet que estiguem més vacunats que la resta de països d'Europa no ens fa immunes, és una barbaritat pensar això», exposa Manuel Franco. Franco és professor de la Universitat d'Alcalá i portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas).

El brot de Màlaga, superant els 80 positius en un dinar de Nadal de metges de l'Hospital Universitari, ens ha de fer pensar. Per a Franco, «hauria de fer-nos pensar en el que pot passar els propers dies si no apliquem el sentit comú i ens conscienciem que no s'ha acabat».

El que passa a Europa, on els contagis s'han disparat, «és una situació a la qual pot arribar Espanya perfectament post Nadal. Arribarà si no controlem els aforaments i intentem evitar o, almenys, reduir al mínim les reunions nadalenques. que estar limitades a un nombre màxim de 8-10 persones fent la trobada a l'aire lliure, o amb la separació adequada si es fa en espais interiors», es lamenta.

Fotomuntatge d'una família celebrant el Nadal i un sanitari fent una PCR a una persona
Les celebracions de Nadal tornaran a ser protagonistes de la pandèmia de coronavirus aquest 2021. | La Noticia Digital
 

Per exemple, a Galícia, Alberto Núñez Feijóo ha demanat que els dinars i sopars no superin el límit de «vuit o deu persones». I sempre és recomanable que siguin de la mateixa «bombolla familiar».

Un altre factor clau, la variant òmicron

A més, cal parar molta atenció a l'expansió de la variant òmicron. «La recomanació és actuar amb prudència», apunta l'infectòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

«La variant òmicron guanya terreny a la delta a Sud-àfrica, amb el 50% de la població adulta vacunada. I genera un elevat nombre de reinfeccions en persones prèviament vacunades». Per això, prediu «una onada de casos a Catalunya en les properes vuit setmanes», explica.

Simulació virtual del coronavirus.
La nova variant de coronavirus, òmicron, s'expandeix molt de pressa. | CatalunyaDiari
 

Quique Bassat, epidemiòleg d'ISGlobal a Barcelona, opina que «no hem après res de les onades anteriors. I es veu clarament a les aglomeracions que han tingut lloc a moltes ciutats al pont de la setmana passada», al·lega.

«Ens hem oblidat del prioritari de la prevenció bàsica per combatre aquest terrible virus. I és no ajuntar-nos i no exposar-nos a la transmissió a partir del contacte amb altres persones. No ho estem fent bé ara», conclou la seva exposició.