Pla obert de diverses taules a la terrassa d'un bar de Granollers el 24 d'agost de 2020

Ultimàtum dels bars a Catalunya: avisen que incompliran les restriccions

El Gremi de Restauració de Barcelona critica la limitació dels aforaments a les terrasses

El Gremi de Restauració de Barcelona ha criticat aquest dimarts la decisió de la Generalitat de limitar al 50% l'aforament a les terrasses i ha assegurat que es tracta d'una «mesura arbitrària i improvisada que no contribuirà a reduir els contagis».

En un comunicat, els restauradors consideren que és un «retorn als moments més durs de la desescalada» quan les diferents restriccions d'aforament i mobilitat, entre d'altres, «impossibilitaven que els negocis tiressin endavant», segons el director del Gremi, Roger Pallarols, que ha advertit que més de la meitat dels bars i restaurants poden desaparèixer en les pròxims setmanes i mesos. De moment, ha anunciat que portarà la resolució a la justícia.«Ens estan obligant a desobeir per sobreviure», ha afegit el director del Gremi, que avisa que les pèrdues es multiplicaran i els treballadors tornaran a l'ERTO i que la mesura és una «cortina de fum per amagar la incompetència» de la Generalitat, s'ha queixat.

Barcelona, Noguera i Segrià els més afectats

El director del Gremi també ha subratllat que en temps de pandèmia les terrasses s'havien convertit en una «taula de salvació» per a molts negocis ja que els clients s'hi senten més còmodes i que ara es «condemna tot un sector». A més, ha acusat la Generalitat de carregar a les «esquenes dels restauradors» la crisi generada per la pandèmia mentre «protegeix els interessos del sector immobiliari protegint els preus de lloguer precovid quan les condicions s'han alterat de manera substancial».

Segons recull el DOGC d'aquest dimarts, la restricció afecta Barcelona i l'àrea metropolitana, així com alguns municipis de la Noguera i el Segrià. A més, caldrà garantir també la distància de 2 metres entre taules o grups, amb un màxim de deu persones per taula, i disposar en llocs visibles de cartells que indiquin l'aforament interior i la capacitat d'ocupació màxima de les terrasses i la seva limitació al 50%. L'horari de tancament dels establiments és a la una de la matinada com a màxim, sense admetre nous clients a partir de la mitjanit.

Pallarols ha criticat que altres restriccions imposades per la Generalitat com la limitació a l'aforament interior, també del 50%; l'avançament de l'hora del tancament o la prohibició de l'ús dels bars no vagin acompanyades de mesures de suport i protecció per a les empreses. En aquest sentit, celebra que la Generalitat demani allargar els ERTO fins a la Setmana Santa de l'any que ve però li retreu que no tingui un pla per salvar les empreses.

Per últim, el Gremi de Restauració ha posat sobre la taula «l'absència total de diàleg» per part de la Generalitat i ha lamentat haver conegut aquesta mesura a través del DOGC. «La interlocució era més fluïda amb el govern de l’Estat que no pas amb els representants de la Generalitat», ha sentenciat Pallarols.