Amb l'arribada del coronavirus i la crisi econòmica derivada de les restriccions, s'ha obert una lluita ferotge a les institucions europees per aconseguir les ajudes econòmiques. Però per rebre els diners de Brussel·les primer s'han de demanar i per això sorprèn el que acaba de reconèixer la Comissió Europea sobre les ajudes al turisme a Espanya.
Segons va assegurar aquest dimecres la vicepresidenta de la comissió per aquesta qüestió, Margretge Vestager, «avui dia per escrit les autoritats espanyoles no s'han posat en contacte amb la Comissió per sol·licitar un règim específic d'ajudes al sector turístic». Durant els més de sis mesos que portem de pandèmia altres estats han presentat els seus projectes per rebre ajudes destinades a aixecar el turisme.
Tot i que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar el 18 de juny un pla d'impuls al sector turístic valorat en 4.250 milions, el ministeri d'Indústria no s'ha posat en contacte amb les autoritats europees per rebre els plans d'ajuda. En concret, s'han autoritzat ajudes al turisme o el transport en una desena d'estats de la Unió Europea, com Dinamarca, França i Polònia. Però a la pregunta de l'eurodiputat de Ciutadans, Juan Ramón Bauzá, de si la Comissió Europea té constància d'una petició específica d'ajudes al sector turístic espanyol, la resposta va ser contundent: «No».
Segons el mateix Bauzá és «una cadena d'enguany, vergonyós» i ha recordat que molts estats ja han estat rebent les ajudes mentre Espanya, on el turisme suposa el 12% del PIB, encara s'han de demanar formalment. En canvi, Europa sí ha aprovat plans d'ajudes generals per Espanya que beneficien el sector turístic, com l'ajornament fiscal, ajudes a autònoms o l'aprovació del Fons de Suport a la Solvència per salvar empreses turístiques com Globalia.
Les ajudes segueixen en peu
Pot ser que encara no sigui tard per Espanya perquè la mateixa Vestager va confirmar que la Comissió segueix avaluant amb caràcter prioritari les mesures d'ajuda als estats membre relacionades amb les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19. Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana s'han aprovat 193 milions d'ajuda per al govern de Polònia.
D'altra banda, la cambra d'Espanya adverteix que no n'hi ha prou amb les mesures generals que s'han pres fins ara, sinó que s'ha d'avançar cap a un pla específic. Entre les mesures reclama la suspensió del pagament d'impostos nacionals, autonòmics i locals vinculats al sector turístic per totes les empreses, amb independència del seu volum de negoci.
És una de les que s'inclou en el document 'Mesures per garantir la subsistència i recuperació del sector turístic davant la crisi de la Covid-19' elaborat per la cambra espanyola. Les empreses del turisme consideren que la situació és catastròfica, mentre que ara es concentren en assegurar l'ampliació i flexibilització dels ERTO pel seu sector.