Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Test serológicos realizados en Nápoles

El greu problema que ha reconegut el govern espanyol per sortir al maig de casa

Les mesures de les fases de desescalada que començaran a posar-se en marxa a partir del 10 de maig es prendran sense conèixer una dada molt important

Test serològics realitzats a Nàpols
Els tests serològics per detectar anticossos ajudaran a establir una aproximació al grau d'expansió de virus al nostre país. | EFE

La desescalada que planteja el Govern de les restriccions del confinament tenen la vista posada en el 10 de maig. Aquest dia finalitzarà la pròrroga que l'executiu busca aprovar en el dia d'avui al Congrés dels Diputats.

Tot i que no es descarta que l'estat d'alarma es pugui seguir prolongant més enllà d'aquesta data, el que està clar és que a partir d'aquest dia començaran a desenvolupar-se les fases de desescalada que tenen com a objectiu incorporar a gran part de les plantilles als seus llocs de treball.

Les dates i les mesures encara no estan clares, ja que és necessari avaluar el ritme de decreixement de la pandèmia a casa nostra.

Estudi de seroprevalença

No obstant això, perquè aquestes fases es comencin a desenvolupar de manera segura per als ciutadans, hi ha una dada que seria de gran rellevància per a prendre mesures que evitin una segona onada de virus.

Aquesta dada és el que determinarà el grau d'expansió de virus al nostre país i s'obtindrà a través de l'estudi de seroprevalença que prepara el Govern per conèixer el grau d'immunitat al virus.

Aquest estudi es realitzarà de forma aleatòria a gairebé 90.000 persones d'un total de 36.000 llars seleccionades per l'Institut Nacional d'Estadística. Amb aquesta mostra es pretén obtenir una aproximació al nombre de persones que podrien ser immunes al virus.

«És molt important de cara a noves fases saber el nombre real, o almenys una estimació el més precisa possible, del nombre de persones que s'han infectat», ha reconegut el mateix director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.

Retard en l'estudi

El problema és que, tal com va reconèixer Simón en el dia d'ahir, l'estudi es retardarà uns dies a causa de la dificultat que requereix la seva posada en marxa. «No és un estudi fàcil, requereix una bona coordinació amb les comunitats autònomes i una correcta organització logística» reconeixia l'epidemiòleg.

Segons les previsions més optimistes l'estudi començarà dilluns amb un pilot i podria prolongar-se fins a vuit setmanes, de manera que potser, amb sort, el 10 de maig es tinguin alguns resultats preliminars de la primera tanda de proves.

Això suposa que les primeres mesures de relaxació del confinament es prendran sense tenir en compte aquesta dada considerada fonamental. Potser per aquesta raó Fernando Simón va voler restar-li valor a l'estudi assenyalant que «és una informació important però no l'única».

Una altra raó també pot ser les mateixes previsions de Sanitat pel que fa als resultats de l'estudi. «Pot donar valors reals del nombre de persones que han estat infectades i que, per tant, podrien ser immunes, però la veritat és que no esperem que el percentatge sigui tan alt com perquè sigui un únic valor», assenyalava Fernando Simón.

No obstant això, diversos experts coincideixen amb Simón a assenyalar que l'estudi és una eina molt útil però no imprescindible per prendre decisions.

«Encara que comenci més tard, l'important és que es faci molt bé. Seria aconsellable comptar amb la millor informació possible sobre la incidència en la població, però mentrestant, el que cal fer és preparar el sistema i tenir en alerta la vigilància epidemiològica per si sorgeixen casos, localitzar-los, aïllar-los i, si cal, fer marxa enrere» assenyalava a 'El País'José Martínez Olmos, expert en salut pública i secretari general de Sanitat entre 2005 i 2011.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]