A finals del mes de març, Espanya arribava al pic més alt de casos de coronavirus. La imatge dels tanatoris plens contrastava amb la dels pacients dels hospitals que aconseguien recuperar-se, fent així una crida a l'esperança. Avui dia són milers les persones que han superat la malaltia, però ara aquestes podrien enfrontar-se a una dura realitat, i és que un grup de científics acaba de descobrir que els pacients que sobreviuen a la Covid-19 tenen un alt risc de desenvolupar patologies neurològiques com l'Alzheimer.
Deteriorament cognitiu en el 36% dels casos
Així ho assegura la Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center. Els científics d'aquest centre duran a terme un estudi que es prolongarà durant 12 mesos i que té com a objectiu avaluar la presència de símptomes neurològics en la fase aguda de la infecció en aquells pacients amb deteriorament cognitiu. També volen determinar l'impacte del virus en la seva progressió.
Alguns estudis científics fets en universitats d'Alemanya, Estats Units i França han pogut observar problemes neurològics i evidències de deteriorament cognitiu en el 36% de les persones que han sobreviscut al virus, especialment entre aquelles d'avançada edat. Això inclou tant als que patien afectacions neurològiques amb anterioritat com aquells que no les tenien. Segons la directora de la fundació, Mercè Boada, aquests estudis mostren que el risc de patir danys neurològics pot procedir tant d'una infecció viral del sistema nervós, com de respostes immunitàries i inflamatòries.
Problemes neuropsiquiàtrics
Segons Mercè Boada, la Covid-19 ha ocasionat problemes neuropsiquiàtrics entre els pacients durant l'hospitalització i també després de rebre l'alta. Alguns d'aquests poden ser insomni, deliris, confusió, depressió i ansietat. Les persones que ja patien Alzheimer o algun altre tipus de demència abans de declarar-se l'estat d'alerta sanitària també han patit conseqüències.
Segons han pogut observar els investigadors, la manca de tractament en aquests pacients, la pèrdua de les visites mèdiques, l'aturada de les activitats d'estimulació cognitiva, la tristesa i la falta de comprensió de les mesures de distanciament físic també han influït en el deteriorament cognitiu. Davant d'aquesta situació, la fundació ha volgut remarcar la necessitat de la detecció precoç de l'Alzheimer a través de revisions gratuïtes de la memòria que l'entitat porta a terme des de fa 12 anys.