La família Ortega-Garcia va construir l'1 de gener del 2019 un gronxador 'casolà' al turó de la Granada, a Castellnou de Bages. Va ser idea dels fills, l'Arnau i el Nael, captivats per la panoràmica que oferia un indret que tenen a tocar de casa. Amb uns troncs i unes cordes, els seus pares, la Mome i el Lluís, van construir el gronxador 'casolà'. Dos anys després, diverses famílies bagenques han seguit les seves passes.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Així, en els darrers mesos se n’han arribat a acumular mitja dotzena de punts entre els municipis de Santpedor, Castellnou, Sant Fruitós i Sallent. La ruta s'ha convertit «en un reclam turístic», explica el regidor de turisme de l'Ajuntament de Santpedor, Antoni Puiggròs. Fins i tot, es pot seguir l'itinerari a través d'una app de natura.
Les xarxes socials com a altaveu
La iniciativa de la família santpedorenca va anar corrent com la pólvora gràcies a les xarxes socials. Segons el pare, en Lluís Ortega, el desconfinament «va ser clau» perquè altres persones seguissin les seves passes i construïssin també gronxadors en plena natura. Aquest fet ha comportat que visitants d’arreu de la comarca, però també d’altres punts del territori, els hagin volgut provar.
La mare de la família, la Mome Garcia, subratlla com a atractiu el fet que tots els seients estiguin col·locats en indrets amb "grans panoràmiques" i elaborats amb elements de l'entorn, fet que afavoreix la seva integració al paisatge. Des del gronxador del turó de la Granada es pot veure part del pla de Bages així com muntanyes com Montserrat, el Montcau i la Mola. Entre els successors n’hi ha a la cara oposada, amb vistes als Pirineus.
L'itinerari de gronxadors, en una app
Davant l’auge de l’interès pels gronxadors, l'Ajuntament de Santpedor i el centre excursionista 2x2 han introduït a l'app de rutes Natura local un itinerari que enllaça cadascun dels gronxadors i, al mateix temps, reivindica diferents elements patrimonials de la zona. I és que tot i tractar-se d'una iniciativa ciutadana, el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Santpedor, Antoni Puiggrós, explica que l'itinerari és un «atractiu més pel poble, com poden ser els aiguamolls o el nucli antic».
Aquesta ruta, a més, «és viva», afegeix. «N'apareixen de nous i en desapareixen, fet que encara la fa més especial», assegura Puiggròs. A més, el fet que l'entorn estigui envoltat d'altiplans i corriols fa que a banda de famílies, aficionats a la bicicleta també s'hagin volgut apuntar a la ruta.