Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home amb mascareta passant per davant d'un arbre de Nadal i decoració diversa

La 'Grossa' del coronavirus: Les 10 persones que s'han enriquit per la pandèmia

Les empreses farmacèutiques, científiques i de material hospitalari han multiplicat el valor de les seves accions aquest any 2020

Un home amb mascareta passant per davant d'un arbre de Nadal i decoració diversa
La pandèmia també ha deixat uns clars guanyadors, que en surten reforçats econòmicament | Europa Press

El 2020 ha canviat les nostres vides. Tot va començar fa dotze mesos quan les autoritats xineses notificaven l'aparició d'un nou coronavirus, que finalment ha desencadenat la pitjor pandèmia dels últims temps. L'any acaba amb 1,8 milions de morts, milions de contagis a tot el món i una crisi econòmica sense precedents.

La pandèmia de la Covid-19 ha arruïnat milions de negocis i ha enfonsat l'economia de gairebé tot el món. Aquest 2020 es recordarà sens dubte per ser l'any en què gairebé tot han estat males notícies, un veritable «annus horribilis». No obstant això, no ha estat un any dolent per a tothom. 

L'impuls sense precedents a la investigació científica per descobrir tractaments i vacunes contra el coronavirus ha provocat que algunes persones augmentin de forma notable la seva riquesa. Aquestes són les 10 persones que s'han fet riques «gràcies» a la Covid-19 i que apareixen a la llista de Forbes:

1. Ugur Sahin

És l'home de moda. El cofundador de BioNTech, companyia que ha desenvolupat juntament amb Pfizer la vacuna del coronavirus que ja s'administra al Regne Unit, Estats Units i Europa, té un patrimoni net de 4.200 milions de dòlars. Ugur Sahin és un metge turc resident a Alemanya que va fer néixer BioNTech l'any 2008 junt amb la seva dona, Özlem Türeci.

Sahin posseeix el 17% de les accions de l'empresa, que han augmentat un 160% des de gener gràcies a l'èxit de la vacuna. La vacuna de Pfizer té un 95% d'eficàcia i ha estat la primera a administrar-se a gran escala, primer al Regne Unit el 8 de desembre.

2. Stéphane Bancel

És el director executiu de Moderna, la farmacèutica que comercialitzarà la segona vacuna de la Covid-19. Després de deixar el seu treball en els laboratoris de BioMérieux l'any 2011, Bancel va començar a treballar a Moderna, fins a assolir el 6% de les accions, que en l'últim any s'han disparat un 550%. Actualment la seva riquesa és de 1.400 milions de dòlars.

La vacuna de Moderna ha seguit un camí paral·lel a la de Pfizer: amb un 94,5% d'eficàcia va rebre l'autorització de l'agència reguladora dels Estats Units el 18 de desembre, i podria rebre el vistiplau a Europa a principis de gener de 2021.

3. Yuan Liping

El tercer lloc en la llista de Forbes és per a Yuan Liping, amb un patrimoni de 1.400 milions gràcies al 24% de les accions que posseeix de la companyia Shenzhen Kangtai Biological Products. Aquesta és la principal productora de vacunes a la Xina i ha multiplicat un 90% el valor de les seves accions des de principis de 2020.

Aquest fabricant treballa amb AstraZeneca en la vacuna d'Oxford per produir 200 milions de dosis. El 2013 va estar immers en una polèmica per la mort de 17 nadons que es va relacionar amb la vacuna contra l'hepatitis B. 

4. Hu Kun

El president de Contec Medical Systems, Hu Kun, té un patrimoni de 3.900 milions de dòlars. La seva companyia amb seu a Qinhuangdao, Xina, s'encarrega de fabricar dispositius mèdics, que ha multiplicat el valor de les seves accions un 150% des de la seva entrada en borsa a l'agost. Part de les seves riqueses venen de l'estranger, ja que fabrica una gamma de productes mèdics per a hospitals.

5. Carl Hansen

El director executiu i cofundador d'AbCellera, una empresa de biotecnologia amb seu a Vancouver, compta amb un patrimoni de 2.900 milions de dòlars. Hansen té el 23% de les accions d'aquesta empresa fundada el 2012, que utilitza intel·ligència artificial per identificar els tractaments d'anticossos.

AbCellera va entrar a la borsa l'11 de desembre, quan el govern dels Estats Units va ordenar 300.000 dosis d'un anticòs descobert per la companyia i aprovat per l'agència reguladora com a tractament contra la Covid-19.

6. Timothy Springer

En el top 10 de la llista entra també Timothy Springer, immunòleg i professor de química i farmacologia molecular a Harvard. El 2010 va invertir 5 milions de dòlars en la fundació de Moderna, i deu anys després la seva participació en la companyia té un valor de 1.600 milions de dòlars. A més, inverteix en diverses empreses de biotecnologia que cotitzen en borsa i eleven el seu patrimoni als 2.000 milions.

7. Sergio Stevanato

Aquest executiu presideix l'empresa d'envasat metge Stevanato Group, que s'ha convertit en el segon major productor mundial de vials de vidre i un rellevant proveïdor de vials per a més de quaranta vacunes contra el coronavirus. L'empresa té un capital de 700 milions de dòlars i és també el major productor de bolígrafs d'insulina a tot el món. Sergio té un patrimoni de 1.800 milions de dòlars.

8. Robert Langer

Robert Langer és professor d'enginyeria química a l'Institut de Tecnologia de Massachusetts i també va invertir en Moderna l'any 2010. Conegut com l'«Edison de la Medicina» pel seu treball pioner en enginyeria biomèdica, ha multiplicat el valor de les seves accions fins a aconseguir un patrimoni de 1.500 dòlars. Robert té més de 1.400 patents que han estat llicenciades multitud de vegades en empreses mèdiques i farmacèutiques.

9. Premchand Godha

L'any 1975, Premchand Godha va comprar la farmacèutica IPCH Labs, a Mumbai, junt amb la família de la superestrella de Bollywood, Amitabh Bachchan. Ara té un patrimoni de 1.400 milions de dòlars gràcies a la duplicació del valor de les accions de la companyia. Aquesta fàbrica d'ingredients genèrics i farmacèutics ha multiplicat aquest 2020 la producció i vendes del medicament hidroxicloroquina que Donald Trump va defensar a capa i espasa.

10. August Troendle

El fundador i director executiu dels laboratoris Medpace, amb seu a Cincinnati, entra en el top 10 amb un patrimoni de 1.300 milions de dòlars. August treballava a la farmacèutica Novartis i en l'agència reguladora del medicament dels Estats Units abans de fundar el 1992 la seva companyia, que ara ha multiplicat les seves accions.

Els laboratoris de Medpace creen proves d'anticossos per al coronavirus i realitzen assajos clínics per als fabricants de medicaments que treballen en noves vacunes i tractaments.