Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia d'un home vacunant-se.

El grup de catalans que s'ha de posar la quarta dosi: molt de compte

La quarta dosi contra el coronavirus primer s'administrarà a un determinat nombre de ciutadans

Ara que fa setmanes que vivim sense l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes tant a interiors com a exteriors, sembla que la situació es complica. Algunes comunitats han experimentat un ascens considerable de la incidència acumulada i ja es parla de setena onada.

Un increment de contagis que arriba després de Setmana Santa i després que els experts anunciessin la nova variant del coronavirus. Aquesta nova variant s'ha qualificat com super contagiosa i ha posat en relleu la necessitat d'una quarta dosi contra el virus.

Qui s'ha de posar la quarta dosi contra el coronavirus?

El Programa de Ana Rosa ha comptat amb el pediatre Quique Bassat per analitzar la darrera hora sobre la situació epidemiològica. I és que cal no oblidar que el virus encara existeix i que estem molt lluny de vèncer-lo.

La retirada de les màscares en interiors va resultar ser una decisió una mica polèmica, ja que estàvem molt lluny de les xifres recomanades per fer-ho. Tot i això, el Govern espanyol ho va deixar en mans de la responsabilitat individual i els resultats són molt preocupants.

Imatge de persones al carrer.
Després de la Setmana Santa i la fi de les màscares, la incidència ha pujat. | Europa Press
 

Des que va caure la seva obligatorietat, s'ha evidenciat un augment de contagis i, per tant, la incidència acumulada. Tant que, en algunes comunitats autònomes, freguen el risc alt de transmissió.

En aquest sentit, l'expert s'ha mostrat una mica decebut. «Hem lluitat per tenir aquesta situació, recuperar la normalitat dels darrers anys i és normal que augmenti la transmissió ara», opinava.

 

Tot i que Bassat és conscient de l'augment de casos dels darrers dies, creu que la situació dista molt de les anteriors. «Sembla que sí que podem suportar aquesta transmissió, la pressió assistencial derivada del nombre de casos és de moment molt modesta», explicava.

Una dona gran que acaba de rebre la vacuna contra el coronavirus
Els més grans de 80 i les persones vulnerables rebran la quarta punxada. | EFE / Pepe Zamora
 

Sobre com la variant XE afecta el nostre organisme, l'expert creu oportú la inoculació d'una quarta dosi. Una nova punxada de reforç que ajudarà a frenar els efectes de la nova variant.

Això sí, Bassat demana que vagi destinada a un determinat grup de persones. «Estic a favor de la quarta dosi en persones d'alt risc, que són els grans vulnerables i tenen malalties molt específiques», sosté.

També dona suport a la punxada de reforç per als més grans de 80 anys, «tant els que viuen a casa seva com a les residències». Ells van ser els primers a ser vacunats contra el coronavirus i també ho han de ser per a les dosis de reforç.

A més, assenyala que han de tenir un seguiment. «Cal monitoritzar molt de prop quins casos requereixen hospitalització i intervenció sanitària i veure si hi són els vulnerables».

«Veiem un augment important de la transmissió»

Amb l'arribada de XE, totes les alarmes van començar a saltar. La nova variant va néixer d'Òmicron i, com ella, el nivell de contagi és molt elevat. Tot i això, l'especialista sanitari fa una crida a la calma després de les últimes informacions sobre la situació epidemiològica.

Dues sanitaries durant la pandèmia
De moment no hi ha un nombre elevat d'hospitalitzacions per la nova variant . | Europa Press
 

«Hi ha casos, però la simptomatologia és molt semblant a la d'òmicron tradicional», apunta. En ser preguntat sobre si estem o no davant del que suposa l'arribada de la setena onada, Bassat ha estat clar. «Ara veiem un augment important de la transmissió, però això no vol dir que sigui el principi d'una nova onada», opina.

De moment, la situació no sembla preocupant atès que les xifres no suposen un risc per al col·lapse hospitalari. «Està augmentant la transmissió, sí. Però la transcendència clínica d'aquest augment dels casos continua sent relativament petita», tranquil·litza l'expert.