Un grup de científics ha denunciat la falta de transparència dels registres espanyols sobre les dades de la covid-19. Així ho apunten en un article publicat a la revista internacional d'àmbit científic 'The Lancet', on els signants lamenten que les dades actuals són «insuficients» per entendre el comportament de la pandèmia i prendre les mesures necessàries en cada casa.
D'aquesta manera, insten a les autoritats sanitàries que publiquin actualitzacions «diàries» i «constants» sobre proves, casos, hospitalitzacions, ingressos en unitats de cures intensives, recuperacions i defuncions. També consideren que «cadascuna d'aquestes variables» s'hauria de desglossar per edat, sexe i detall geogràfic, per «controlar millor» els impactes demogràfics.
Balanç del coronavirus a Espanya
En qualsevol cas, el Ministeri de Sanitat segueix comptabilitzant els casos de coronavirus al territori espanyol, oferint un balanç aquest passat divendres de 2.788 nous positius i 241 morts més. D'aquesta manera, el nombre total de contagis des de l'inici de la pandèmia se situa en 861.112, mentre que el nombre total de defuncions és de 32.929.
Madrid segueix al capdavant dels contagis i n'acumula 261.762, mentre que Catalunya comptabilitza un total de 154.354 casos, 8.329 dels quals s'han produït en la darrera setmana. Aquesta xifra evidencia que Espanya segueix en plena crisi sanitària malgrat les restriccions imposades en alguns municipis i comunitats autònomes.
L'OMS mostra la seva preocupació pels contagis a Madrid
Sobre els contagis a Madrid s'ha pronunciat l'Organització Mundial de la Salut (OMS): «En el cas d'Espanya, i en concret el cas de Madrid, és evident que la transmissió és molt intensa i que tots dos governs, tant el local com el nacional, estan amoïnats. Creiem que difereixen en l'escala i en la resposta. Un dels nostres principals problemes és que en aquesta resposta a la pandèmia, quan els governs difereixen. la gent mor. Així que assegurem-nos d'estar units i prenem bones decisions».
D'altra banda, Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, assegura que l'organització ha «treballat amb Espanya molt de prop i respectem el seu lideratge, i també creiem que sense una bona raó o les condicions locals, el Govern espanyol no hagués pres aquestes mesures». En aquest sentit, el Govern central ja va aprovar l'Estat d'Alarma en diversos municipis de la Comunitat de Madrid.