«Existeix a Tarragona un estoc d'Equips de Protecció Individual (EPI) que no s'ha facilitat al personal sanitari i que sembla reservat de forma injustificable i vergonyosa per a altres persones». Aquesta és la queixa central que el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha fet explícita aquest dijous a migdia en una protesta davant els Serveis Territorials de Salut a la capital, encapçalada per les veus de la sanitària jubilada Montse Sans i la regidora i portaveu municipal de la CUP, Laia Estrada.
Les dues portaveus del col·lectiu han llegit un manifest que denuncia «que totes les mancances que afecten els nostres professionals afecten també de forma directa els pacients del territori». Sans ha atribuït les mancances del sistema sanitari «al resultat d'un desmantellament progressiu de la sanitat pública» i Estrada ha exigit al gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, que «depuri responsabilitats» i respongui «per a qui són aquests EPIS reservats que s'amaguen en magatzems».
Prop de 200 sanitaris han donat positiu en Covid-19 a l'hospital Joan XXIII i al Sociosanitari Francolí
La regidora de la CUP ha criticat amb duresa que «als nostres hospitals manquen equips de protecció» mentre aquest estoc existent seguia en desús a poca distància dels sanitaris que els necessitaven. «Cal depurar totes les responsabilitats i garantir la protecció màxima del nostre personal sanitari i dels usuaris que els necessiten», ha estirat de les orelles, «perquè el govern de Catalunya té marge de maniobra per complir amb aquesta responsabilitat».
Estrada també ha disparat contra l'executiu estatal, a qui ha acusat de «gestionar de manera temerària i negligent» l'emergència sanitària del coronavirus, i ha posat l'exemple de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, on consten 123 treballadors contagiats de Covid-19, i l'Hospital Sociosanitari Francolí que es troba al seu costat, amb vora 70 professionals infectats. Les protestes que aquest dimecres al vespre van despertar davant alguns hospitals del territori han tornat a encendre la metxa.
Una fase 2 a cegues: la sanitat pública demana més informació sobre la desescalada
Sans ha retret que, a dia d'avui, als sanitaris del territori «els manquen EPIS, tenen dificultats per accedir a les proves PCR per saber si tenen el virus, han hagut de patir múltiples canvis en el protocol d'actuació i acusen ja un greu esgotament» després de més de dos mesos de feina incansable. El col·lectiu reclama «més inversió en la nostra sanitat» a pocs dies de, previsiblement, fer el salt a la fase 2 de la desescalada.
Una desescalada, però, que lamenten iniciar a cegues. «Necessitem saber com serà aquesta desescalada també per als nostres sanitaris, perquè ni tan sols els Comitès d'Empresa del sector saben massa bé com haurà de ser», lamenta la Montse, manifest en mà. Demanen més formació més informació i més agilitat.
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona tampoc s'ha oblidat de la gestió de les residències de la tercera edat, les grans assenyalades per la pandèmia, on han denunciat «l'opacitat de la gestió» del servei i «la manca estructural de personal» que ja feia anys que es denunciava. Diversos sanitaris amb pancartes reivindicatives han acompanyat la compareixença de les dues portaveus de les reivindicacions.